بررسی نقش سامانه تدان در نخستین کنفرانس اطلاعرسانی ناشران 30 مه 2018 کد خبر : 976869 |
روحالله حسینیمقدم، معاون ناشران و اعضاء شرکت بورس تهران با اشاره به برگزاری کنفرانس اطلاعرسانی ناشران برخوردار از نوسان ۵۰ درصدی قیمت سهام در بورس، دلیل عدم اجرای این فرایند برای ناشرانی همچون آلومینیوم ایران را شفاف سازی کرد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) ، روحالله حسینیمقدم، معاون ناشران و اعضاء با اشاره به برگزاری نخستین کنفرانس اطلاعرسانی ناشران برخوردار از بازدهی بیش از ۵۰ درصدی در بورس تهران گفت: بر اساس تغییراتی که در دستورالعمل نحوه انجام معاملات بورس ایجاد شد، وظایفی برای ناشرانی که قیمت سهام آنها در تابلوی معاملات با نوسان ۲۰ درصدی یا ۵۰ درصدی روبرو شده، تعریف شد.
بر این اساس برای ناشرانی که قیمت سهام آنها به طور متوسط با نوسان ۲۰ درصدی روبرو میشود، ابتدا نماد معاملاتی متوقف و طی مدت زمان مشخصی باید در زمینه آخرین رخدادهای شرکت شفاف سازی شود.
حسینی مقدم در ادامه از برگزاری نخستین کنفرانس اطلاع رسانی ناشران برخوردار از نوسان بالای ۵۰ درصدی قیمت سهام سخن گفت و افزود: سهام گروه صنعتی سپاهان طی ۱۵ روز متوالی با نوسان ۵۰ درصدی قیمت سهام روبرو بوده که بر اساس دستور العمل جدید نحوه انجام معاملات باید نماد معاملاتی متوقف و ناشر نسبت به برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی اقدام کند.
به گفته وی این کنفرانس فرصتی خواهد بود، تا ابهامها و یا پرسشهای مطرح شده در بازار سهام پیرامون پیش بینیها و متغیرهای تأثیر گذار بر روی سهم، برطرف و پاسخهای ناشر طی مدت ۴۸ ساعت دریافت شود.
این مقام مسئول با بیان اینکه به محض توقف نماد معاملاتی ناشر از پایان ساعت معاملاتی زمینه طرح پرسش برای سهامداران و تحلیلگران از طریق سامانه تدان فراهم خواهد بود، افزود: این سامانه تحت نظارت کانون نهادهای سرمایه گذاری است و دسترسی به آن هم اکنون تنها برای کارگزاریها، مشاوران سرمایهگذاری و برخی تحلیلگران تحت نظارت سازمان بورس فراهم است.
بنابراین سایر تحلیلگران و یا سهامداران میتوانند با انتقال پرسشهای خود به اشخاصی که به سامانه تدان دسترسی دارند ، شاهد پاسخ ناشر به آنها پس از ۴۸ ساعت به صورت صوتی، تصویری یا مکتوب باشند.
معاون ناشران و اعضاء شرکت بورس بازگشایی نماد معاملاتی ناشر را منوط به پاسخگویی به پرسشهای مطرح شده دانست و گفت: هدف از این فرایند شفاف سازی و رفع ابهامها یا اخبار جدیدی است که در دسترس عموم فعالان بازار قرار میگیرد.
وی در برابر این پرسش که در صورت تداوم ابهامها پس از پاسخگویی ناشر به پرسشهای مطرح شده چه اقدامها و تمهیداتی اندیشیده شده است، پاسخ داد: وظیفه ناظران بورس تلاش برای دریافت پاسخهای شفاف و رفع همه ابهامها از ناشر با استفاده از مکانیزم های نظارتی است.
حسینی مقدم درباره اینکه چرا با وجود نوسانهای ۵۰ درصدی قیمت سهام از جمله برای سهام شرکت آلومینیوم ایران، تا کنون هیچ اقدامی برای برگزاری کنفرانس مطبوعاتی صورت نگرفته ، عنوان کرد: به نظر میرسد سامانه معاملات برای سهمهایی که با نوسان ۲۰ درصدی قیمت سهام روبرو شده، با وقفه ای دوباره بر مبنای صفر شروع به سنجش بازدهی می کند، بر همین اساس در “فایرا” و چند سهم دیگر با وجود رشد بیش از ۲۰ درصدی قیمت سهام اما ادامه محاسبه نوسان قیمت سهام بر مبنای صفر در سامانه معاملاتی ارزیابی شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر از سازمان بورس درخواست شده مجوز برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی برای هر ناشری که با افزایش قیمت ۵۰ درصدی قیمت سهام روبرو بوده را صادر و ابهامهای موجود اطلاع رسانی شود.
این مقام مسئول هدف از کنفرانس اطلاع رسانی ناشران را شفاف سازی در کوتاهترین زمان ممکن عنوان کرد و افزود: خروجی این دادهها از طریق سامانه تدان و کدال در حالی منتشر خواهد شد که چنانچه به درستی فرایندها مدیریت شود میتوان از حضور رسانهها در این کنفرانسها به منظور ارتقای کیفیت اطلاع رسانی بهره برد.
رویه اجرایی نخستین کنفرانس اطلاعرسانی ناشر پس از نوسان ۵۰ درصدی
همچنین قربان ادبی، کارشناس مسئول مدیریت ناشران و اعضای بورس تهران، پیرامون جزییات برگزاری نخستین کنفرانس اطلاعرسانی ناشر پس از نوسان ۵۰ درصدی گفت: بر اساس ماده ۱۷ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران در صورتی که قیمت پایانی سهم طی ۱۵ روز معاملاتی متوالی در دامنه عادی نوسان قیمت، بیش از ۵۰ درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، بورس موظف است، نماد معاملاتی را متوقف کرده و از ناشر درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی کند.
وی افزود: باتوجه به نوسان بیش از ۵۰ درصد در قیمت سهام شرکت گروه صنعتی سپاهان با نماد معاملاتی “فسپا” طی ۱۵ روز، نخستین کنفرانس اطلاع رسانی در بورس از طریق سامانه تدان برای اشخاصی که دسترسی به این سامانه دارند برگزار میشود. بر این اساس این اشخاص میتوانند نسبت به طرح سؤال در مورد وضعیت این شرکت اقدام کنند.
ادبی تاکید کرد: سهامداران و سایر فعالانی که دسترسی به این سامانه ندارند، میتوانند سؤالات خود را از طریق کارگزار خود یا شرکتهای مشاور سرمایهگذاری و سبدگردان به این سامانه منتقل کنند.
وی ادامه داد: براساس مقررات تا پایان وقت اداری روز دوم خرداد ماه جاری امکان طرح سؤال وجود داشته و ناشر حداکثر ۲ روز کاری نسبت به پاسخ سؤالات به صورت کتبی یا صوتی و تصویری از طریق سامانه کدال اقدام خواهد کرد.
ادبی در ادامه با اشاره به رویه برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی ناشران بورسی اظهار کرد: بورس تهران بلافاصله پس از افزایش ۵۰ درصدی قیمت نماد معاملاتی طی ۱۵ روز معاملاتی متوالی، نامه ای جهت برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی به دلیل شمولیت در ماده ۱۷ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات برای ناشر ارسال و درخواست میکند تا طی کمتر از ۲ روز با ورود به سامانه تدان و دریافت سؤالات مطرح شده توسط تحلیلگران، اقدام به پاسخگویی به سؤالات آنان در قالب کنفرانس اطلاع رسانی مجازی کند.
زمان بازگشایی نماد در اطلاعیه قید میشود و ناشر موظف است تا زمان بازگشایی کنفرانس اطلاع رسانی را برگزار کرده و نتیجه آن را در کدال منتشر کند.
به گفته وی در این فرآیند ابتدا نامه بورس به عنوان اطلاعیه در کدال منتشر میشود و تحلیلگران دارای مجوز سازمان، از طریق سامانه تدان میتوانند تا ساعت ۱۶ همان روزی که نماد متوقف شد، سؤالات مرتبط با آن اطلاعیه را در صفحه مربوط به آن اطلاعیه، قرار دهند. دسترسی تحلیلگران از ساعت ۱۶ بسته خواهد شد.
ادبی ادامه داد: بعد از ساعت ۱۶، ناشر از طریق لینک تدان در کدال، سؤالات را جمع آوری کرده و ظرف مهلت تعیین شده در اطلاعیه موظف است، پاسخ سؤالات را به صورت فایل صوتی که توسط مدیران شرکت شامل مدیرعامل یا اعضای هیات مدیره قرائت میشود، در کدال افشا کند.
کارشناس مسئول مدیریت ناشران و اعضاء بورس تهران با بیان اینکه ناشر میتواند علاوه بر فایل صوتی، فایل متنی نیز افشا نماید، عنوان کرد: این سامانه به تازگی راه اندازی شده و چون هنوز امکان بهره برداری از فایلهای صوتی و تصویری وجود ندارد ، امکان افشای فایل متنی برای ناشر ایجاد شده است. در صورتی که هیچ پرسشی در این سامانه توسط تحلیلگران مطرح نشود، همچنان ناشر موظف به تشریح آخرین وضعیت شرکت و شفاف سازی است.
در صورتی که فایل پاسخ به سؤالات، شامل اطلاعات با اهمیتی باشد که ذیل ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات قرار میگیرد، باید قبلاً در فرم مربوطه در کدال منتشر شود.
همزمان با توقف نماد معاملاتی، معاملات کلیه اوراق بهادار مرتبط با آن نماد شامل حق تقدم سهام و اوراق مشتقه متوقف میشود. نماد معاملاتی حداکثر پس از ۲ روز کاری با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.
به گفته وی دسترسی به سامانه پرسش و پاسخ مرتبط با ماده ۱۷ فقط برای تحلیلگران دارای مجوز از سازمان و ناشر مربوطه امکان پذیر میباشد و افراد عادی فقط قادر به مشاهده سؤالات خواهد بود.
ادبی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا خبرنگاران و نمایندگان رسانهها نیز میتوانند در کنفرانسهای اطلاع رسانی حضور و پرسشهای خود را مطرح کنند، گفت: در این کنفرانسها تنها اشخاصی که به سامانه تدان دسترسی دارند شامل کارگزاریها و شرکتهای مشاور سرمایه گذاری یا تحلیلگران میتوانند شرکت کنند و سایر اشخاص میتوانند از طریق ارائه پرسشهای خود به افراد مذکور به پاسخهای ناشر دست یابند.
وی افزود: شرکت بورس بر فرآیند برگزاری کنفرانس نظارت خواهد داشت و در صورتی که ناشر پذیرفته شده، کنفرانس اطلاع رسانی برگزار ننماید یا اطلاعات کنفرانس اطلاع رسانی را منتشر نکند، بورس موظف است مطابق فرم ب-۸ موضوع را به عموم افشا کند.