زمینههای بهرهمندی ایران از عضویت در هیأت خدمات مالی اسلامی (IFSB) 19 آگوست 2017 کد خبر : 974125 |
محمد صفری، مدیرعامل شرکت سبدگردان تصمیمنگار ارزشآفرینان (عضو کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران): هیأت خدمات مالی اسلامی (IFSB)، سازمانی با ۱۸۳ عضو از ۵۷ کشور دنیا است؛ از آنجا که هم بانک مرکزی و هم سازمان بورس هماکنون عضو هیأت خدمات مالی اسلامی هستند، میتوانند حضور خود در … جلسات و نشستهای این هیأت را همراستا کنند و بسیاری از مقررات و ضوابط تدوین شده در زمینه مالی اسلامی در ایران را با این هیأت به اشتراک بگذارند تا بدینترتیب هم دستاوردهای داخلی را در این حوزه به فضای بینالملل معرفی کنند و هم در تدوین استانداردهای این هیأت که بهنوعی بینالمللی و فراگیر محسوب میشود، مشارکت فعال داشته باشند .
بهگزارش روابطعمومی کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران بهنقل از سنا؛ مدیر عامل شرکت سبدگردان تصمیم نگار ارزش آفرینان، تعامل با نهادهایی همچون IFSB را از آنجا که یک نهاد استانداردگذار بین المللی اند، دارای مزایای متعدد برای بازار سرمایه کشور دانست .
محمد صفری، دانشآموخته دکتری مدیریت مالی دانشگاه امام صادق (ع) به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) گفت: هیأت خدمات مالی اسلامی (IFSB) در سال ۲۰۰۲ میلادی تأسیس شده و هدف از تشکیل آن ارتقای ثبات و سلامت صنعت مالی اسلامی شامل بانکداری، بازار سرمایه و بیمه از طریق تدوین استانداردها و رهنمودهای نظارتی است.
وی افزود: این سازمان با ۱۸۳ عضو از ۵۷ کشور دنیا، در حال حاضر از اعتبار و جایگاه مهمی در میان سازمانها و مؤسسات بینالمللی استانداردگذار برخوردار است و در واقع، کارکرد و نقشی مشابه با کمیته نظارت بانکی بال، سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار و انجمن بینالمللی ناظران بیمهای را در حوزههای بانکداری، بازار سرمایه و بیمه اسلامی ایفا میکند.
به گفته صفری، در حال حاضر از ایران بانک مرکزی، سازمان بورس و اوراق بهادار، بانک کشاورزی و بانک ملت عضو هیأت خدمات مالی اسلامی هستند.
این کارشناس بازار سرمایه درخصوص محورهای همکاری بانک مرکزی و نهاد ناظر بازار سرمایه با IFSB گفت: از آنجا که هیأت خدمات مالی اسلامی در حوزه استانداردگذاری مالی اسلامی به معنای اعم آن فعالیت دارد و این وضع مقررات شامل بازار پول، سرمایه و بیمه میشود، طبیعتاً نمیتوان انتظار استانداردهای تخصصی از آن داشت.
صفری ادامه داد: در عین حال در مورد همکاریهای بانک مرکزی و نهاد ناظر بازار سرمایه میتوان گفت چون هم بانک مرکزی و هم سازمان بورس هم اکنون عضو هیأت خدمات مالی اسلامی هستند، میتوانند حضور خود در جلسات و نشستهای این هیأت را هم راستا کنند و بسیاری از مقررات و ضوابط تدوین شده در زمینه مالی اسلامی در ایران را با این هیأت به اشتراک بگذارند تا بدین ترتیب هم دستاوردهای داخلی را در این حوزه به فضای بینالملل معرفی کنند و هم در تدوین استانداردهای این هیأت که به نوعی بین المللی و فراگیر محسوب میشود، مشارکت فعال داشته باشند .
مدیر عامل شرکت سبدگردان تصمیم نگار ارزش آفرینان در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت شرکت های بورسی با اجرای استانداردها ی IFSB هم گفت: این استانداردها بیشتر جنبه توصیهای دارد و در قالب اصول راهنما و توصیههای سیاستی ارائه میشود؛ تاکنون در مجموع ۱۹ استاندارد از سوی این هیأت معرفی شده که عمده آن بیان اصول راهنمایی در زمینه مدیریت ریسک، کفایت سرمایه، حاکمیت شرکتی و نظارت شرعی است. بنابراین تصور این که استانداردهای IFSB دربردارنده الزامات گزارشگری مالی همچون استانداردهای حسابداری و حسابرسی باشند، کمی دور از واقع است.
به گفته صفری، همچنین عمده این استانداردها برای بانکها و بازار پول تدوین شده و به نظر میرسد هیأت خدمات مالی اسلامی هنوز آنچنان که باید، به وضع استانداردهای مرتبط با بازار سرمایه نپرداخته است. بنابراین باید گفت در لیست استانداردهای IFSB با استانداردهای الزام آور برای شرکتهای بورسی مواجه نیستیم که بتوان وضعیت شرکتهای بورسی ایران را پس از اجرای آنها ارزیابی کرد.
صفری با بیان اینکه مدیریت ریسک، حاکمیت شرکتی و بحث کفایت سرمایه بانکها، جزء مواردی است که بیش از سایر مباحث در مقررات و استانداردهای معرفی شده از سوی IFSB مشاهده میشود، افزود: اتفاقاً هر سه مورد هم به نوعی با هم مرتبط هستند و مخصوصاً در نظام بانکی موفقیت در هر کدام از این بخشها منوط به پیادهسازی صحیح سایر بخشها است.
وی ادامه داد: در همین راستا IFSB با معرفی استانداردهای متعدد سعی کرده توسعه یک صنعت خدمات مالی اسلامی شفاف و محتاط را از طریق معرفی استانداردهای جدید و یا تطبیق با استانداردهای موجود بینالمللی و سازگار با شریعت در دستور کار خود قرار دهد.
مدیر عامل شرکت سبدگردان تصمیم نگار ارزش آفرینان در تشریح این مساله با ذکر مثالی توضیح داد: به عنوان مثال در استاندارد شماره ۲ که پیرامون کفایت سرمایه برای نهادهای ارائه دهندهی خدمات مالی اسلامی است، IFSB سعی کرده با بهرهگیری از دستاوردهای نظام پولی متعارف در حوزه مقرراتگذاری، به معرفی اصول راهنما برای تعیین کفایت سرمایه نهادهای مالی اسلامی از جمله بانکها بپردازد و در این راستا حداقل الزامات کفایت سرمایه را برای داراییهای مالی اسلامی همچون مرابحه، سلم، استصناع، اجاره، مشارکت و مضاربه بیان میکند.
وی همچنین در خصوص ظرفیتهای آموزشی IFSB برای بازار سرمایه کشور گفت: به هر حال IFSB یک نهاد استانداردگذار بینالمللی است و مطمئنا تعامل با چنین نهاد بینالمللی فی نفسه برای بازار سرمایه کشور مزایای متعدد خواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه ، بهرهگیری از مقررات وضع شده، معرفی دستاوردهای داخلی، شناسایی و بهرهگیری از کارشناسان و اساتید مالی اسلامی بینالمللی و برگزاری همایشها و نشستهای تخصصی مشترک را بخشی از این مزایا برشمرد و افزود: البته بهرهمند شدن از استانداردها و مقررات وضعشده توسط IFSB منحصر در اعضای آن نیست و حتی IFSB با راهاندازی یک پورتال آموزش الکترونیکی اقدام به آموزش بسیاری از مقررات هم برای اعضاء و هم نهادهای غیرعضو کرده است.