کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


۴۰ درصد ارزش معاملات بازار سرمایه در دستان بورس کالا

02 اکتبر 2016
کد خبر : 971920



صبح روز جاری مدیر عامل بورس کالای ایران در نخستین نشست خبری امسال، عملکرد ۶ ماهه اول ۹۵ را تشریح کرد.

به گزارش روابط عمومی کانون نهادهای سرمایه گذاری سرمایه گذاری ایران و به نقل از سنا، حامد سلطانی نژاد، مدیر عامل بورس کالای ایران در نشست خبری صبح امروز با اشاره به شاخص های بازار گفت: در حوزه محصولات صنعتی و معدنی در نیمه نخست سال بالغ بر ۴ میلیون تن محصول به ارزش ۷ هزار میلیارد تومان مورد معامله قرار گرفته که در این مدت هرچند کاهش ۹ درصدی در حجم معاملات نسبت به دوره مشابه سال قبل مشاهده می شود اما افزایش قیمت ها این کاهش حجم معاملات جبران شده است.

وی در ادامه افزود: در بازار محصولات پتروشیمی بیش از یک میلیون و ۷۲۴ هزار تن محصول مورد معامله قرار گرفته که در این حوزه حجم معاملات ۳۲ درصد و ارزش معاملات ۲۳ درصد افزایش یافته است.

مدیرعامل بورس کالا این رشد حجم و ارزش معاملات در بازار پتروشیمی را نتیجه رایزنی ها با شرکت های پتروشیمی برای رفع دغدغه این شرکت ها و برآورده کردن مطالبات و خواسته های آنان دانست و گفت: در حوزه فرآورده های نفتی در حجم معاملات کاهش ۲ درصدی ثبت شده و به دلیل کاهش قیمت نفت در مدت مورد بررسی ارزش معاملات این کالا ۳۳ درصد کاهش یافته است.

این مقام مسوول در بورس کالای ایران در ادامه بازار محصولات کشاورزی را مورد توجه قرار داد و گفت: با توجه به رونق این رینگ در نیمه نخست سال ۹۵، یک میلیون و ۳۱۵ هزار تن محصول کشاورزی مورد معامله قرار گرفته که از نظر حجم ۹۶ درصد و از نظر ارزش معاملات ۱۱۳ درصد افزایش را نسبت به دوره مشابه سال قبل ثبت کرده است.

هدف گذاری بورس کالا بر افزایش حجم معاملات محصولات کشاورزی

به گفته سلطانی نژاد در حوزه محصولات کشاورزی اقدامات بسیار خوبی انجام شده است و هدف گذاری بورس کالا در این حوزه افزایش سهم معاملات کشاورزی به ۳۰ درصد نسبت به کل معاملات بورس کالا است.

مدیر عامل بورس کالای ایران در ادامه به عملکرد بازار فرعی اشاره کرد و گفت: این بازار رشد ۱۶۲ درصدی را نسبت به ۶ ماهه نخست ۹۴ ثبت کرده و کالاهای مختلفی در این بازار به مزایده گذاشته شده است.

وی با بیان اینکه در حوزه طلا این بازار آینده روشنی را در بورس کالا خواهد داشت، گفت: در حوزه معاملات فیزیکی در نیمه نخست سال ۹۴ ارزش معاملات این کالا بیش از ۱۶۱ هزار و ۷۵۸ میلیارد ریال بود که در نیمه نخست امسال به ۱۶۷ هزار و ۷۲۴ میلیارد ریال بالغ شد.

سلطانی نژاد افزایش ارزش معاملات در حوزه طلا را در بخش قراردادهای آتی قابل توجه دانست و گفت: در ۵ ماهه ابتدای سال طلا تلاطمات زیادی در بازار جهانی داشت و تلاطمات قیمت در بازار پایه باعث افزایش حجم معاملات در بازار آتی شد و رشد ۱۳۶ درصدی حجم معاملات قراردادهای آتی سکه را رقم زد.

وی در ادامه از تأمین مالی ۳ هزار میلیارد تومانی در بخش سلف موازی استاندارد خبر داد و گفت: بخش قابل توجهی از این معاملات یعنی حدود ۲۶۵۰ میلیارد تومان آن تأمین مالی گندم بود.

به گفته سلطانی نژاد در بورس کالا حجم معاملات بازار فیزیکی و مشتقه با رشد ۳۱ درصدی و ارزش معاملات با رشد ۶۲ درصدی در ۶ ماهه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته مواجه شده که بخش عمده ای از آن ناشی از معاملات بازار مشتقه بوده است. به این ترتیب که ۱۸۵ هزار میلیارد ریال مربوط به ارزش معاملات بازار ابزارهای مالی و ۱۶۸ هزار میلیارد ریال مربوط به معاملات بازار فیزیکی است.

وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت معاملات بورس کالا در نیمه نخست سال این است که ارزش بازار مبتنی بر اوراق بهادار از بازار فیزیکی پیشی گرفته که این موضوع مهمترین سیاست بورس کالا بوده است.

مدیرعامل بورس کالا با مقایسه عملکرد بورس کالا با ۳ بورس دیگر اظهار داشت: ارزش معاملات بورس کالا در نیمه نخست سال بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان بوده که ۴۰ درصد کل ارزش معاملات بازار سرمایه را به خود اختصاص داده و در نیمه نخست سال رتبه اول را در میان ۴ بورس از آن خود کرده است.

وی با اشاره با آمار مقایسه ای ارزش و حجم معاملات بازار فیزیکی گفت: روند رو به رشد معاملات در دوره های سه ماهه در این بازار کاملاً مشهود است که از کل معاملات ۵۴ درصد به صورت نقد و ۴۶ درصد به صورت معاملات سلف بوده است.

سلطانی نژاد تأکید کرد: تنوعی که عرضه کنندگان بورس کالا نیاز دارند در معاملات سلف محقق شده و بورس کالا در ۴۶ درصد معاملات برای تولید کنندگان تأمین مالی کرده است. به این ترتیب که تولید کننده قبل از تولید محصول آن را فروخته و پول را دریافت کرده است.

افزایش ۱۰۰ درصدی معاملات برخط در بورس کالا

وی با اشاره به روند صعودی در قراردادهای آتی گفت: معاملات آنلاین قراردادهای آتی توسعه بسیار مناسبی داشته است به طوریکه نسبت به معاملات برخط در ۶ ماهه سال ۹۴ درحالی ۲۴ درصد بوده که این رقم در ۶ ماهه نخست امسال به ۵۱ درصد رسیده است.

مدیر عامل بورس کالا به عملکرد معاملات سلف و سلف موازی در مدت مورد بررسی اشاره کرد و گفت: در این مدت بیش از ۱۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان معاملات سلف برای تأمین مالی انجام شده است که ۴۹ درصد در محصولات صنعتی و معدنی، ۳۱ درصد در محصولات کشاورزی، ۱۷ درصد در محصولات پتروشیمی و ۲ درصد در حوزه فرآورده های نفتی بوده است.

وی در ادامه به عملکرد طلا در دو حوزه بازار فیزیکی و گواهی سپرده کالایی اشاره کرد و گفت: در اسفند ۹۴ گواهی سپرده سکه راه اندازی شد در حوزه بازار فیزیکی در نیمه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۲۱۳ درصدی معاملات ثبت شده است.

سلطانی نژاد با تأکید بر رشد قابل توجه معاملات گواهی سپرده کالایی ادامه داد: در حال حاضر ۳ محصول جودامی، ذرت دانه ای و سکه طلا معامله می شوند که درصدد هستیم که برای توسعه این بازار محصولات جدیدی را پذیرش کنیم چرا که معامله گواهی سپرده میان بری برای حضور محصولات در بورس کالا است.

وی ادامه داد: عرضه کنندگان نیز از گواهی سپرده کالایی استقبال می کنند چون وجود انبارهای مرزی و مناطق آزاد موقعیت مناسبی برای صادرات و واردات کالا فراهم آورده است.

سلطانی نژاد سیاست گذاری بورس کالا در این حوزه را احیاء سند گواهی سپرده دانست و گفت: با توسعه این بازار امکان تأمین مالی برای عرضه کننده نیز فراهم می شود.

وی خبر داد کالاهای جدیدی قرار است در این بازار پذیرش شوند که از جمله آنها PVC، محصولات آهنی ذوب آهن و باقی تولید کنندگان محصولات آهنی و محصولاتی که لازم است به بازار مصرف نزدیک شود، به این بازار وارد می شوند.

بازیگری در سپرده کالایی لازم است

مدیر عامل بورس کالا با تأکید بر اینکه بازار گواهی سپرده کالایی نیازمند بازیگر است، گفت: ما با اتحادیه آهن توافق کردیم که تجار آهن و بنکداران آهن بتوانند از بورس کالا خرید کنند ممکن است این انتقاد به این موضوع وارد شود که در بورس کالا بنگاه ها معامله می کنند پس چرا تجار و بنکداران وارد این بازار شدند که دلیل آن روشن است. باید در بورس کالا علاوه بر تأمین درخواست تولید کننده پایه شرایط حضور مصرف کنندگان کوچک هم فراهم شود و شرایط زمانی فراهم می شود که ساختار سازی لازم در این خصوص انجام شود.

وی در ادامه به حمایت دولت از بورس کالا اشاره کرد و ماده ۳۳ را مورد توجه قرار داد و گفت: محصولات ذرت و جو با مصوبه هیأت وزیران در بورس کالا عرضه شد و سیاست قیمت تضمینی جایگزین خرید تضمینی شد تا بار مالی دولت را کاهش دهد.

به گفته وی تا کنون ۶۵ هزار و ۷۶۹ کشاورز محصولات جو دامی و ذرت دامی خود را به انبار بورس کالا تحویل داده که حجم این کالاها یک میلیون و ۱۴۴ هزار تن است که تا کنون بیش از ۹۳۲ هزار تن در بورس کالا با موفقیت مورد معامله قرار گرفته و حدود ۵۱ هزار کشاورز تسویه کرده اند و در این راستا هدف دولت که پرداخت مستقیم پول به حساب کشاورز بوده است محقق شد و با فروش باقی محصولات با همه کشاورزان تسویه می شود.

وی در ادامه به اقدامات و نتایج راهبردی بورس کالا در نیمه نخست سال ۹۵ اشاره کرد و گفت: صدور رأی نهایی شورای رقابت مبنی بر ادامه یافتن معامله محصولات پتروشیمی در بورس کالا به عنوان نهادی که در جایگاه انحصار شکنی وارد می شود، اتفاق مهمی بود به این ترتیب حتی شرکت های پتروشیمی که تا کنون اقدام به پذیرش محصولات نکرده اند برای ورود به بازار یک ماه فرصت دارند.

سلطانی نژاد ادامه داد: در راستای ایجاد بازار مستمر برای کالاها دستورالعمل بازارگردانی در سازمان بورس مورد تصویب قرار گرفت. همچنین مصوبه دستورالعمل پذیرش صندوق های کالایی از سازمان بورس دریافت شد.

وی از ارائه پیش نویس دستورالعمل تابلوی مناقصه جهت تصویب در سازمان بورس خبر داد و گفت: امید است این مصوبه تا پایان سال برای اجرایی شدن دریافت شود. با راه اندازی این تابلو معاملاتی که از سمت مصرف کننده آغاز می شود نیز با موافقت نهاد ناظر در بورس کالا انجام می شود و بسیاری از مناقصه ها در بورس کالا انجام خواهند شد.

سلطانی نژاد از جهش میزان تأمین مالی در اوراق سلف موازی استاندارد خبر داد و گفت: تأمین مالی از این محل نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۹ برابر شده است.

وی از تعامل با سازمان امور مالیاتی برای رفع ابهامات مالیاتی گواهی سپرده کالایی خبر داد و گفت: همچنین صدور کد مشتری در نیمه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۵۶ درصدی داشته است.

سلطانی نژاد ادامه داد: صدور ۱۳۹ مجوز جدید فعالیت به کارگزاری ها، پذیرش ۱۴ انبار جدید و افزایش انبارهای پذیرش شده بورس به ۵۰ انبار در راه اندازی معاملات آنلاین گواهی سپرده کالایی از دیگر اقدامات مهم نیمه نخست سال بوده است.

مدیر عامل بورس کالا از برنامه ریزی و زمینه سازی برای استفاده از ظرفیت سازی مناطق آزاد به منظور تسهیل صادرات خبر داد و گفت: نخستین انبار نیز متعلق به منطقه آزاد اروند است.

عضویت در فدراسیون جهانی بورسها، اقدام مهم بورس کالا

از دیگر اقدامات مهم ابتدای سال عضویت بورس کالا در فدراسیون بورس های جهانی WFE است که سلطانی نژاد به آن اشاره کرد و گفت: مذاکرات با کشورهای همسایه از جمله عرضه بدون واسطه محصولات صادراتی توسط تولید کنندگان ایرانی از طریق بورس کالا از دیگر اقدامات مهم بورس کالا در نیمه نخست سال جاری است.

وی به افزایش سرمایه شرکت بورس کالا به مبلغ ۹۰۰ میلیارد ریال اشاره کرد و گفت: این افزایش سرمایه با حمایت سهامداران انجام شده اما همچنان این بورس زمینه بزرگ شده را دارد.

مدیر عامل بورس کالای ایران کمک به ایجاد تعادل در بازار پتروشیمی را مورد توجه قرارداد و گفت: این اتفاق نتیجه همکاری عرضه کنندگان در بورس کالا است که باعث تدوین برنامه عرضه و افزایش عرضه شده است.

وی همچنین به فراهم شدن زیر ساخت قراردادهای بلند مدت اشاره کرد و گفت: پتروشیمی ها می توانند با مشتریان پایین دست قرارداد بلند مدت داشته باشند همچنین خریداران محصولات پتروشیمی پالایش شده و واسطه های مخرب از گردانه رقابت حذف شدند.

سلطانی نژاد با اشاره به کمک برای ایجاد تعاد در بازار شکر از طریق تسهیل معاملات آن در بورس کالا گفت: در این حوزه کدهای معاملاتی برای مشتریان سریع صادر شد و زمینه حضور بنکداران و همکاری نزدیک با عرضه کنندگان و پیگری افزایش عرضه از طریق وزارت جهاد کشاورزی انجام شد.

مدیرعامل بورس کالای ایران از عرضه ۵۸۵ هزار تنی شکر و معاملات ۳۸۰ هزار تنی آن در نیمه نخست سال مالی خبر داد و گفت: برای جلوگیری از التهاب بازار نیازمند عرضه در بازار بودیم که به خوبی اتفاق نیفتاد و فقط یک عرضه شفاف ۵۸۵ هزار تنی شکر را داشتیم.