کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


گزارش بازدید مدیران و کارشناسان بازار سرمایه از گروه صنعتی ایران خودرو

06 اکتبر 2018
کد خبر : 978131



به همت کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران، برنامه بازدید نیم روزه از شرکت ایران خودرو در روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه ۹۷ با حضور جمعی مدیران و کارشناسان بازار سرمایه برگزار گردید.

در این بازدید، ابتدا بازدیدی کوتاه از سالن‌های پرس ۳، بدنه ۵ و مونتاژ ۴ صورت گرفت و سپس نشست پرسش و پاسخ با حضور مدیران حسابداری شرکت برگزار شد.

آقای جلیل پور مدیریت «حسابداری مدیریت» شرکت پاسخگوی اکثر سوالات اعضاء بود که مروری بر مطالب مطرح شده در نشست خواهیم داشت:

*** آخرین وضعیت دریافت مجوز افزایش قیمت محصولات، نخستین سوال بود. جلیل پور در پاسخ از تهیه اطلاعات لازم و مکاتبه با سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و شورای رقابت خبر داد. با توجه به اخباری که در این اواخر منتشر شده، مرجع تعیین قیمت خودرو به درستی مشخص نیست و شرکت اطلاعات را به هر دو مرجع ارائه کرده و در انتظار اعلام نظر آن ها است.

شورای رقابت که احتمال می رود از قیمت گذاری خودرو کنار گذاشته شود، فرمول اقتصادی برای تعیین قیمت خودرو دارد که به تورم بخشی بانک مرکزی، بهای تمام شده تولید و کیفیت خودروها وابسته است. مدیریت حسابداری ایران خودرو علت تاخیر در اعلام قیمت های جدید خودرو را «سالانه» بودن فرمول شورای رقابت دانسته در حالی که هم اکنون در میانه سال قرار داریم و شرایط کنونی، تغییر قیمت ها را اجتناب ناپذیر کرده است.

*** میزان بهای تمام شده تولید مورد سوال دیگری بود. مطابق گفته مسئولان حسابداری، نهاده های تولید به واسطه افزایش قیمت ارز و تورم رشد کرده است. مطابق اطلاعاتی که ایران خودرو از ساپکو به عنوان تامین کننده اصلی شرکت دریافت کرده، رشد قیمت مواد تاکنون به عددی میان ۷۰ تا ۱۰۰ درصد رسیده و پیش بینی می شود رشد نیمه دوم سال به ۱۱۰ درصد بالغ شود.

روند تخصیص ارز نیز از میانه فروردین تا میانه مرداد با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی صورت گرفته که پس از آن، نرخ سامانه نیما مبنای واردات قطعات بوده است. با مبنا قرار گرفتن نرخ بازار ثانویه، برای مقطعی شرکت دچار مشکل تامین ارز شد اما هم اکنون این مشکل مرتفع شده است.

*** پرسش دیگر در باب واگذاری عمده سهام ایران خودرو و خصوصی سازی شرکت بود. مسئولان حسابداری از قصد شرکت برای واگذاری سهام دو سهامدار عمده «سرمایه گذاری سمند» و «نگار نصر سهم» خبر دادند که سال گذشته تلاشی نیز در این زمینه صورت گرفت. شرکت موفق شده بود مشتری برای خرید بلوک سهام آگهی شده، پیدا کند که این مشتری می توانست از خارج کشور تامین مالی کند اما سازمان بورس مانع برگزاری رقابت بر سر خرید بلوک شد. مسئولان شرکت از عزم جدی ایران خودرو برای واگذاری سهام گفتند که بر اثر رخدادهای بیرونی به سرانجام نرسیده است.

شرکت در این اواخر موفق به واگذاری برخی شرکت های زیرمجموعه خود شده اما به علت نبود مشتری، موفق به واگذاری سهام خود در بانک پارسیان نشده است.

*** حاضران در نشست از وضعیت نامناسب ساختار سهامداری شرکت گلایه داشتند و این وضعیت را مانع اصلاح ساختار مالی و انجام افزایش سرمایه می دانستند. مسئولان حسابداری بر این باور بودند که سهامداری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مانع به سرانجام رسیدن افزایش سرمایه است چون سازمان توان مشارکت در این امر را ندارد و همچنین فاقد مطالباتی است که از آن طریق در افزایش سرمایه مشارکت کند.

*** گلایه از زنجیره ناکارآمد و غیربهره ور تامین دیگر سوال حاضران در نشست بود. حاضران بر این باور بودند این زنجیره به افزایش قابل توجه بهای تمام شده تولید منجر شده است. مسئولان حسابداری اما با تاکید بر این که رویه تامین در تمامی خودروسازان جهانی به این شکل است و هیچ شرکتی امور تولید و تامین قطعه را به داخل خود منتقل نکرده است، هزینه تبدیل قطعات تامینی به خودرو نهایی را هفت درصد اعلام کردند. این هزینه شامل دستمزد نیروی انسانی، سربار و برخی هزینه های دیگر است.

*** تفاوت فاحش سودآوری ایران خودرو با خودروسازان خصوصی، دیگر سوال مطرح شده بود. پاسخ اما این بود که تولید خودروهای گران تر که خارج شمول قیمت گذاری دولتی هستند، در خودروسازان خصوصی صورت می گیرد اما شرکت تولیداتی ارزان تر و تحت قیمت گذاری شورای رقابت دارد.

*** استفاده از مزایای طرح افزایش سرمایه از مسیر مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها، سوال دیگر حاضران بود. مسئولان شرکت اما مزایای مربوطه را متعلق به شرکت هایی دانستند که مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت هستند که شرکت ایران خودرو تا پایان سال ۹۶ مشمول این ماده نبوده است. شرکت به همین دلیل تاکنون اقدامی نیز برای تجدید ارزیابی دارایی ها انجام نداده و برآورد تازه ای از ارزش دارایی های وسیع و پرشمار خود ندارد.

*** مسئولان شرکت در خلال پرسش های مطرح شده در مورد تاثیر تحریم ها بر تولید ایران خودرو، از تلاش برای تولید ۵۸۰ هزار دستگاه خودرو در سال جاری سخن گفتند. شرکت همچنین کمیته هایی برای مقابله با آثار تحریم ها تشکیل داده است.

*** سوال دیگر در مورد هزینه های مالی سنگین شرکت بود که سودآوری را به طور تقریبی از بین می برد. این هزینه های مالی بیشتر ناشی از فروش گسترده اقساطی عنوان شد. جلیل پور مدیریت حسابداری مدیریت ایران خودرو در پاسخ از عدم اجرای استانداردهای IFRS در تنظیم صورت های مالی گفت. به گفته وی، هزینه مالی شرکت حدود ۲ هزار میلیارد تومان و سود فروش اقساطی حدود ۸۰۰ میلیارد تومان است و هزینه مالی واقعی در حقیقت ۱۲۰۰ میلیارد تومان است. جلیل پور همچنین از تشکیل کمیته خزانه و تکلیف مدیریت شرکت به این کمیته مبنی بر کاهش هزینه های مالی، سخن گفت. شرکت در نظر دارد اوراق مرابحه نیز منتشر کند.

*** شرکت اقدام هایی برای صادرات انجام داده تا تراز ارزی مناسب تری پیدا کند. برنامه رشد تولید در سایت تولیدی کشور آذربایجان از مهمترین این برنامه ها است.

*** شرکت به طور مستقیم ۲۲ هزار نفر نیروی انسانی دارد که با اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده، نیروی انسانی میان ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر برآورد شده است.

 

  • علی محسنی – کارگزاری کارآمد