کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


فرصت تاریخی برای جذب نقدینگی به بورس

14 سپتامبر 2018
کد خبر : 977975



سعید اسلامی‌بیدگلی (دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران): مجموعه جریان‌های صاحب قدرت که اساساً از حرکت به سمت سازوکار بازار و شفافیت فرار می‌کنند وقتی در کنار هم قرار می‌کنند دست بازار سرمایه را در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور کوتاه می‌کنند.

به‌گزارش روابط‌عموم کانون به‌نقل از خبرگزاری فارس، اسلامی‌بیدگلی پیرامون ضرورت بکارگیری ظرفیت بازار سرمایه و بورس‌ها در وضعیت ملتهب اقتصادی گفت: آنچه که در اقتصاد ایران به مشکل تبدیل شده وجود رانت‌ها و عدم شفافیت‌هایی بوده که متاسفانه طی ۴ دهه گذشته همه دولت‌ها با هر گرایش و ایدئولوژی از آن فرار کرده‌اند و امروزه می‌شنویم که حتی مسئولان وزارت صنعت از عدم نیاز به بورس در شرایط کنونی اقتصاد کشور سخن می‌گویند.

به باور وی این موضوع به دلیل عدم اعتقاد و اعتماد واقعی به سازوکار بازارهای متشکل بازار سرمایه در میان مسئولان کشور بوده که متاسفانه اجماع کلی آن‌ها به سمت پنهان کاری و عدم شفافیت حرکت می‌کند.

دبیر کل نهادهای سرمایه گذاری ایران  با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین سازوکارهایی که دانش اقتصاد طی سال‌های گذشته برای ایجاد شفافیت به آن رسیده بازار سرمایه بوده است، عنوان کرد: فراموش نکنید در تمام کشورهای دنیا و در بازارهایی که با شکست مواجه می‌شود، ممکن است سازوکارهای بازار برای مدتی متوقف شوند که هدف اصلی دخالت دولت در چنین اوضاعی حاکم کردن دوباره سازوکارهای بازار است .

وی ادامه داد: از سوی دیگر همه دخالت‌های دولت بر حسب اتفاق با شفافیت بسیار بالاتری نسبت به قبل افشا می‌شود کما اینکه امروز می‌توان از میزان دخالت امریکا در بحران ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ اقتصاد این کشور داده‌های واقعی بدست آورد و اینکه بر اساس بخشنامه‌ها چه کسانی در هیات مدیره ها انتخاب شده‌اند را رصد کرد.

به گفته وی ، چنین دخالت‌هایی از سوی دولت‌ها در وضعیت ملتهب اقتصادی ،بسیار شفاف تر از حالت عادی انجام می‌شود تا مردم متوجه شوند که دخالت دقیقاً بخاطر شکست بازار بوده و هدف اصلی بازگرداندن سازکار بازار و اقتصاد است.

اسلامی بیدگلی با اشاره به اظهار نظر اخیر معاون وزیر صنعت مبنی بر عدم نیاز به بورس در شرایط به ادعای وی «خاص» اقتصادی گفت:اینکه معاون وزیر صنعت ادعا می‌کند ، بورس در شرایط کنونی اقتصاد معنی ندارد باید پاسخ داد:« متاسفانه کاری با اقتصاد ایران کرده‌اید که بورس کارکردخود را از دست داده و این در حالی است که شاهد هستیم از سنوات گذشته همواره از شفافیت به شدت فرار می‌کنند.»

وی ادامه داد: این ماجرایی طولانی در اقتصاد ایران است که از عدم افشای صورت‌های مالی نهادهای حاکمیتی گرفته تا مقاومت بسیاری از وزراتخانه ها برای ورود کالاها و محصولات آن‌ها به بورس و یا برخوردهای سلبی با بورس کالا و قیمت گذاری دلار ۴۲۰۰ تومانی برای محصولات فلزی و پتروشیمی در ماه‌های گذشته که هزاران میلیارد تومان منابع را در سطح جامعه و در گروه‌های خاصی جابجا کرده شاکله بازارهای شفاف از جمله بازار سرمایه را دچار خدشه کرده است.

به اعتقاد وی دولت وقتی در بازاری دخالت می‌کند که می‌خواهد دوباره سازوکار بازار مسیر درست خود را انجام دهد که این دست از اقدام‌های دولتی  بر حسب اتفاق با شفافیت بسیاری نسبت به قبل انجام می‌شود.

وی افزود: اقتصاد ایران به دلایل متعددی که یکی از متغیرهای تأثیر گذار آن مسئله تحریم است با معضلات جدی مواجه شده اما همانطور که همه می دانیم و امروزه مورد اتفاق همه صاحبنظران اقتصادی قرار گرفته بسیاری از مشکلات اقتصاد ایران حاصل سازوکارهای نادرست ساخت یافته و سوء مدیریت‌های مقطعی بوده که آن را تشدید کرده است.

اسلامی بید گلی تاکید کرد: شرایط امروز اقتصاد ایران دچار همزمانی بحران‌ها است و برای همین حل مسائل را به نسبت به قبل پیچیده تر می‌کند. هر تصمیمی با هر توجیهی گرفته می‌شود باید به اجماع نسبی از سوی متفکران اقتصادی رسیده باشند و در ثانی آن اقدام را شفاف انجام بدهند.

دبیر کل نهادهای سرمایه گذاری ایران موضوع نقدینگی سرگردان جامعه را یکی از مشکلات همزمان شده با آغاز تحریم‌ها عنوان کرد و افزود: اگر غول نقدینگی بدون مهار در اقتصاد رها شود ، همه بازارها را به هم خواهد ریخت.

به گفته این مقام مسئول بازار سرمایه فرصت بسیار خوبی است تا بخشی از این نقدینگی به سیستم‌های تولیدی کشور بازگردد که مستلزم آمادگی دولت ، نهادهای حاکمیتی و سازمان بورس در زمان حرکت نقدینگی که در شهریور ماه رخ داده، است تا بتوان از این مسیر بخش عمده ای از نقدینگی با عرضه سهام جدید شرکت‌های خصوصی و یا سهام دولت در بسیاری از شرکت‌هایی که قبلاً واگذار شده‌اند جذب بازار سرمایه شود.

وی در برابر این پرسش فارس که حرکت مخالف رفتار بازار با وعده‌های دولت و دلیل افزایش انگیزه احتکار کالا در اقتصاد از کجا نشأت گرفته و چرا دولت‌ها و ناظران نهادهای پولی و بانکی در دوره‌های مخالف زمانی به فکر جذب و تسهیل نقدینگی از طریق بازارهای متشکل و شفاف نبوده‌اند پاسخ داد: اساساً ساختار بازارهای اقتصادی ایران مواجه با نهادهای ضد بازار هستند و به همین دلیل بازار سرمایه نتوانسته پا بگیرد علی رغم اینکه بازار سرمایه از لحاظ نیروی انسانی نسبت به سایر بازارها قوی تر است.

اسلامی بیدگلی گفت: در این ساختار، سازوکارهای حاکمیتی و تفکر مدیریتی کلان کشور به شدت مخالف بازار سرمایه است و در عین حال  رفتارهای پوپولیستی دو دهه گذشته باعث شده تا بازار سرمایه ابزارهای مذاکره‌ای خوبی نداشته باشد.

وی ادامه داد: از طرفی دولت مردان به سمت راه حل‌های سخت در اقتصاد نمی‌روند و در نهایت اینکه مجموعه جریان‌های صاحب قدرت که اساساً از حرکت به سمت سازوکار بازار و شفافیت فرار می‌کنند وقتی در کنار هم قرار می‌کنند دست بازار را در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور کوتاه می‌کنند.