عوامل حفظ جذابیت سرمایهگذاری در بازارهای رسمی 22 اکتبر 2018 کد خبر : 978314 |
محمدعلی احمدزاده اصل، کارشناس ارشد بازار سرمایه: تقویت بازارهای رسمی و جذاب به منظور سرمایهگذاری، باعث میشود تا در شرایط التهاب و نوسان قیمتها نیز جذابیت این بازارهای رسمی بیشتر شود و شاهد ورود نقدینگیهای سرگردان به بازارهای غیررسمی و غیرمولد نباشیم.
بهگزارش روابطعمومی کانون به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به لزوم احترام به قواعد اقتصادی در تنظیم بازارها گفت: دوره پر نوسان قیمت ها در شرایطی سپری شد که هیچ نیازی به دخالت در روند عرضه و تقاضا و قیمت کالاها نبود و یک بار دیگر ثابت شد که احترام به اقتصاد آزاد و نظام بازار، بهترین روش برای تنظیم قیمت هاست.
احمدزاده اصل عنوان کرد: با کوچکترین دخالت در بازارها، رقابت از بین می رود و امکان سوء استفاده برای یک عده خاص فراهم می شود، از این رو وقتی بازار قانونمندی مثل بورس کالا برای مبادلات کالاها براساس واقعیت های اقتصادی داریم، نیازی به دخالت در روند بازارها نیست.
وی با تاکید بر اینکه شفافیت و کشف واقعی قیمت ها، از مهمترین مزایای بورس کالا به شمار می رود، تاکید کرد: وقتی قیمت ها براساس مولفه های اقتصادی کشف می شود، طرفین معامله اعم از تولیدکننده و مصرف کننده امکان برنامه ریزی و پیش بینی بازار را خواهند داشت، اما کافی است تا به صورت اجباری کنترلی در روند قیمت ها ایجاد شود تا همه برنامه ریزی تولید برهم بخورد.
احمدزاده اصل معتقد است، شفافیت بالای معاملات و آمارهای بورس کالا باعث می شود تا امکان هر گونه نظارت نهادهای مرتبط وجود داشته باشد این در حالی است که از بازارهای غیر رسمی، تصویر روشنی وجود ندارد و مشخص نیست که به طور حتم نمی توان سرمایه ها را در مسیر تولید هدایت کرد.
این کارشناس قدیمی بازار سرمایه عنوان کرد: پس از چندماه ایست اجباری قیمت مواد اولیه و ادامه التهاب در بازار، سرانجام مصوبه برداشته شدن سقف های قیمتی در معاملات بورس کالا اجرایی شد که با حرکت قیمت ها به سمت واقعی شدن، شاهد بهبود روند معاملات و کاهش چشمگیر تقاضای خرید بودیم.
وی در ادامه به لزوم توسعه ابزارهای مالی بورس کالا اشاره کرد و گفت: در حالیکه ابزارهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی و آپشن از پرکاربردترین ابزارهای مالی دنیا هستند اما در کشور ما هنوز این نوع ابزارهای مالی و مزایای آنها جا نیفتاده که باید روی تنوع آنها و فرهنگ سازی، اقدامات گسترده ای انجام شود.
ارتباط معنادار قیمت کالاها و سهام
این کارشناس ارشد بازار سرمایه همچنین به اهمیت نقش آمارهای بورس کالا در تحلیل های سهام شرکت ها اشاره کرد و گفت: در خصوص شرکت هایی که سهامشان در بازار سهام و کالاهایشان در بورس کالا معامله می شود، به طور حتم ارتباط معناداری میان بهای کالا و سهام آنها وجود دارد به این ترتیب شفافیت آماری بورس کالا، خوراک مناسبی برای تحلیلگران است.
احمدزاد اصل با بیان اینکه طی چند ماه اخیر و با تغییر قیمت کالاها، روند بازار سهام نیز تغییر می کرد، افزود: بازیگران بورس اوراق بهادار می توانند با مانیتورکردن اطلاعات ثبت شده در بورس کالا نسبت به میزان عرضه و تقاضای موجود برای محصولات تولیدی یک شرکت بورسی به اطلاعات لازم دست یابند و ارزیابی دقیق تری از علمکرد تولید و فروش آن به دست آورند.
وی افزود: بدین ترتیب تحلیلگران و سرمایه گذاران بازار سهام با بررسی عرضه و تقاضای ثبت شده در بورس کالا و قیمت های خرید و فروش کالاهای مختلف، می توانند عملکرد یک شرکت را با پیش بینی های موجود پیرامون درآمدزایی و سودآوری آن محک بزنند.
وجود قوانین مناسب
رئیس سابق هیات مدیره صندوق بازنشستگی فولاد در ادامه عنوان کرد: در حوزه بازارهای کالایی قوانین خوبی وجود دارد که اگر اجرا شوند به طور حتم شاهد اصلاح برخی روندها و پایان مناقشات خواهیم بود. به عنوان مثال براساس ماده ۳۷قانون رفع موانع تولید، محصولات باید در بورس کالا عرضه شده و در صورت نبود تقاضای داخلی، مجوز صادرات دریافت کنند که این قانون کمک شایانی به نظامند شدن معاملات داخلی و صادراتی کالاهای ایرانی می کند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه شفافیت در حوزههای مالی، تولید و امکان نظارت به دلیل نظاممند بودن بورس کالا از مزیت های اجرای ماده ۳۷ قانون رفع موانع تولید است، عنوان کرد: این قانون باید در تمامی بخشهای تولیدی اجرایی شود، زیرا الگوهای خوبی در این رابطه در دنیا وجود دارد و اصلیترین ثمرات اجرای آن را میتوان در جلوگیری از خام فروشی، صادرات هدفمند، کشف عادلانه و رقابتی قیمت های داخلی و صادراتی، پایان رقابتهای منفی شرکتهای ایرانی در بازارهای جهانی و ارتقا شفافیت اقتصادی دانست.