کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


صیانت از بازار، بهتر از افزایش قیمت های زود گذر

21 مه 2016
کد خبر : 971199



به گزارش روابط عمومی کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران و به نقل از بورس نیوز، درسال ۱۳۹۵ غدیر امید آن را دارد که دو طرح یک میلیون تنی اوره پتروشمی پردیس و پتروشیمی شیراز را در حوزه پتروشیمی ، طرح ۸۰۰ هزارتنی آهن اسفنجی فولاد نیریز و طرح نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی بهبهان به بهره برداری برسد.

همانطور که در نشست خبری سال گذشته شرکت سرمایه گذاری غدیر (عضو کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران) عنوان شد، بعد از اجرایی شدن برجام و لغو تحریم های بین المللی، شرکت های اروپایی و سرمایه گذاران خارجی بسیاری برای مذاکره با این مجموعه اقدام کردند و مدیر عامل این شرکت در جمعی از خبرنگاران از برنامه ها و طرح های توسعه شرکت خبر داد.
در همین ارتباط برآن شدیم تا بعد از گذشت چند ماه نتیجه این طرح ها را از مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری غدیر، غلامرضا سلیمانی جویا شویم.
با توجه به اجرایی شدن برجام شرکت سرمایه گذاری غدیر با سرمایه گذاران خارجی مذاکراتی در جهت انجام همکاری انجام داده است، نتیجه این مذاکرات و تفاهم نامه هایی که به امضا رسیده به چه صورت می باشد؟ و اگر قراردادی منعقد شده نوع همکاری به چه شکل می باشد و در کدام حوزه فعالیت های “وغدیر” با همتایان خارجی انجام خواهد شد؟
از دو سال اخیر که چشم انداز ارتباطات بین المللی روشن به نظر می رسید، غدیر مذاکرات گسترده ای را با شرکت های خارجی آغاز نمود و در این مدت پیشرفت های قابل توجهی پیدا نموده است. در این زمینه مذاکرات غدیر در چارچوب استراتژی های توسعه ای “وغدیر” متمرکز بوده است که شامل حوزه های نفت وگاز وپتروشیمی، نیروگاه های مختلف شامل سیکل ترکیبی، خورشیدی و صنایع معدنی از جمله آلومینیوم، فولاد و مس می باشد.
شایان ذکر است که این مذاکرات با دو هدف تامین مالی بین المللی و انتقال فناوری های مناسب صورت پذیرفته است. در حوزه نفت وگاز و پتروشیمی مذاکرات گسترده ای با شرکت های معتبر ایتالیایی وآلمانی برای طرح الفین دوازدهم و پالایشگاه ۱۲۰ هزار بشکه ای شیراز صورت پذیرفته است که حجم سرمایه گذاری برآوردی در این زمینه حدود ۵ میلیارد دلار می باشد.
در حال حاضر در زمینه دو طرح مذکور، مذاکرات وارد مرحله اجرایی و تنظیم قرارداد BASIC DESIGHN گردیده و با توجه با آمادگی و موافقت نامه های انجام شده با بانک های معتبر اروپایی برای تامین مالی و نیز تضمین آن توسط بیمه های مهم دولتی ساچه ایتالیا و هرمس آلمان، این پروژه ها با بهر گیری از فناوری بالا در اقتصاد ایران وارد مرحله اجرایی شوند.
همچنین در حوزه نیروگاهی نیز مذاکرات با شرکت های ایتالیایی وارد احداث دو واحد نیروگاهی ۹۰۰ مگاواتی به ارزش ۵۶۰ میلیون دلار بسته شده که این امر نیز توسط نهادی مالی ایتالیایی تامین و تضمین خواهد گردید. از نکات قابل توجه در این طرح استفاده از نیروگاه های با راندمان ۵۷ درصد است که در مقایسه با نیروگاه های موجود که کمتر از ۴۰ درصد راندمان دارند ، از مزیت قابل توجهی برخوردارند.
در حوزه صنایع معدنی موضوع طرح آلومینیوم جنوب در منطقه لامرد با شرکت های چینی وارد فاز عملیاتی شده و در این زمینه اقدامات عملیاتی در حال اجرا شدن می باشد.
علاوه بر موارد فوق که در آستانه عملیاتی شدن می باشند، مذاکرات مناسبی با شرکت های خارجی کره ای در خصوص ساخت کشتی های ویژه حمل مواد خاصی همچون LPG صورت پذیرفته است.
 با توجه به اینکه شرکت سرمایه گذاری غدیر طرح های توسعه و برنامه های مختلفی برای سال جاری در دستور کار خود قرار داده، این طرح ها در چه مرحله ای است و چه زمانی به بهره برداری خواهند رسید؟
مزیت اصلی شرکت سرمایه گذاری غدیر در حوزه بازار اولیه بوده و در حال حاضر و با تجارب ارزنده ای که در حوزه اجرای پروژه های اقتصادی دارد، حدود ۳۷ هزار میلیارد تومان پروژه تعریف شده در زیر مجموعه خود در حال اجراست. ماهیت پروژه های اقتصادی زمان بر بودن آن تا رسیدن به مرحله سود آوری می باشد. در طی سه سال اخیر، غدیر با کمک سهامداران آن، رویکردی توسعه ای قابل توجهی در بازار اولیه داشته، بطوریکه پروژه های غدیر که تا سال ۱۳۹۸ به بهره برداری می رسند، در مقایسه با سه سال اخیر قابل توجه می باشد و انشالله سهامداران نتیجه سرمایه گذاری های خود را در آینده نزدیک دریافت نمایند.
درسال ۱۳۹۵ غدیر امید آن را دارد که دو طرح یک میلیون تنی اوره پتروشمی پردیس و پتروشیمی شیراز را در حوزه پتروشیمی ، طرح ۸۰۰ هزارتنی آهن اسفنجی فولاد نیریز و طرح نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی بهبهان به بهره برداری برسد.
برنامه عرضه اولیه سهام شرکت های زیر مجموعه “وغدیر” در سال ۹۵ در بازار بورس به چه مرحله ای رسیده است؟
شفافیت به عنوان یک ارزش در شرکت سرمایه گذاری غدیر مورد پذیرش همه ارکان آن از هیئت مدیره تا هلدینگ های و شرکت های زیر مجموعه آن قرار گرفته و یکی از راهکارهای تحقق آن حضور در بازار بورس، به عنوان یک بازار شفاف، بوده است.
در این زمینه غدیر اقدامات لازم را به جهت حضور هلدینگ های غیر بورسی آن انجام داده که در این زمینه هلدینگ سیمان نهایی گردیده است، همچنین اقدامات مربوط به دو شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان و سرمایه گذاری اعتضاد غدیر نیز صورت پذیرفته است. اما مهمترین تنگنای ما در شرایط کنونی وضعیت نامناسب بازار سهام در سال ۱۳۹۴ و ابهامات موجود برای سال ۱۳۹۵ می باشد که با رفع این تنگناها ، غدیر برنامه های خود را با جدیت بیشتری دنبال خواهد نمود.
 صنعت پتروشیمی به عنوان گروهی که “وغدیر” در این حوزه فعالیت های زیادی دارد، درصد بالایی از ارزش بازار سرمایه را به خود اختصاص داده، در سال های گذشته در نقش لیدر بازار بورس در حرکت صعودی حضور داشت، اما طی یکسال گذشته با گوشه گیری به بهانه ابهام در نرخ خوراک روندی نزولی و یا خنثی به خود گرفت و در چند ماه پایانی سال ۹۴ که کلیت بازار روندی مثبت و صعودی داشت، با وجود رفع ابهام نرخ خوراک شرکت های پتروشیمی، از افزایش قیمت ها در بورس عقب ماند. بر این اساس سوال مهمی که ذهن فعالان بازار سرمایه را به خود مشغول کرده آن است که، این بار شرکت های پتروشیمی برای آغاز روند صعودی بالاخره به دنبال چه بهانه ای هستند؟ و با وجود پتانسیل های مثبت، چه زمانی حرکت خود را آغاز خواهند کرد؟
این امر به خوبی آشکار است که اتفاقات رخداده در دو سال اخیر در صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی، در زمره نا اطمینانی ها و ریسک های سیستماتیکی بوده که در اختیار فعالان این صنعت قرار نداشته است و البته تا زمانیکه این موضوع بطور کامل برطرف نگردد، سایه آن بر سر شرکت های فعال در این صنعت و البته بازار سهام وجود خواهد داشت.
صنعت پتروشیمی موتور محرک رشد اقتصادی بوده و داشتن چشم انداز مثبت آن بستگی به پروژه هایی است که در این صنعت ایجاد گردیده و در آینده به بازدهی خواهند رسید. با توجه به ابهامات مربوط به نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها ، قیمت گذاری برخی کالاهای پتروشیمی و مسائل ایجاد شده در خصوص پالایشگاه ها، هر گونه سرمایه گذاری در این بخش با نااطمینانی همراه بوده، ضمن آنکه این نا اطمینانی ها عملکرد جاری شرکت های پتروشیمی و پالایشگاهی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
به اعتقاد اینجانب فعالان بازار بورس به آن تجربه دست یافته اند که دیگر تحت تاثیر فضای احساسی و اطلاعات نادرست قرار نگیرند و شرکت هایی همچون غدیر بر حفظ رابطه مبتنی بر اعتماد با سهامداران خود پایبند بوده و بر ارسال اطلاعات درست به بازار و جلوگیری از هرگونه ایجاد موج احساسی در بازار تاکید دارند و صیانت از بازار را بر افزایش قیمت های زود گذر ترجیح می دهند.