کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


سیاست‌های بورسی جدید دولت، بازار سرمایه را جذاب‌تر کرده است

01 سپتامبر 2018
کد خبر : 977850



محمد ثریانژاد، مدیر صندوق‌های سرمایه‌گذاری کارگزاری بانک صنعت و معدن (عضو کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران): راه‌اندازی صندوق تثبیت بازار سرمایه، کاهش نرخ‌های مالیات مربوط به نقل و انتقال سهام، صفر شدن مالیات افزایش سرمایه از محل انباشته‌، از جمله سیاست‌های بورسی دولت بوده که مزیت‌هایی را برای جذب سرمایه در بورس فراهم کرده است.

به گزارش روابط‌عمومی کانون به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن با بیان این مطلب گفت: در یک سال گذشته همچنین ابلاغ تدابیر هشت‌گانه بانک مرکزی به نظام بانکی جهت کاهش نرخ سود بانکی، اصلی‌ترین متغیری بوده که نرخ بازده در بازار اوراق تامین مالی را در شهریورماه ۹۶ کاهش داده است.

محمد ثریانژاد افزود: سیاست کاهش نرخ سود علاوه بر تقلیل‌ دادن فاصله بین نرخ سود و نرخ تورم، انگیزه فعالان بازارهای مالی را که در رقابت با بانک‌ها هستند افزایش داد و با بالارفتن جذابیت در این بازارها شاهد رونق در بازار سرمایه بودیم.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: از طرف دیگر رونمایی بسته جدید ارزی توسط رئیس کل بانک مرکزی سبب خواهد شد پتروشیمی ها، فولادی ها و فلزی ها امکان فروش ارز در بازار ثانویه را یافته و سودآوری این شرکت ها را افزایش دهد.

 به گفته ثریانژاد، کمک به افزایش شفافیت و ایجاد رقابت سالم، ثبات اقتصاد‌‌ی انتظاری، توسعه صاد‌‌رات و به عبارتی برون‌گرایی اقتصاد‌‌ی، روشن بودن سیاست های دولت و اقدامات عملی، پایان وضعیت عدم نرخ گذاری محصولات پالایشی و تعیین سریع تر نرخ خوراک پتروشیمی از دیگر مواردی است که فعالان بازار سرمایه برای حمایت دولت از بازار انتظار دارند.

وی در پاسخ به این سوال که  کاهش نرخ مالیات نقل و انتقال سهام و حق تقدم از ۰.۵ درصد ارزش فروش به ۰.۱ درصد در مدت یکسال چه تاثیری بر کلیت جذب نقدینگی بر بازار دارد، اظهار داشت: این مصوبه موجب افزایش انگیزه سهامداران به ویژه سرمایه‌گذارانی خواهد شد که با حجم بالایی از نقدینگی در معاملات بازار سهام حضور دارند؛ چرا که در جریان دادوستد سهام، معامله‌گران هزینه کمتری بابت مالیات می‌پردازند و هزینه تمام شده آنها کاهش می‌یابد.

ثریانژاد با بیان اینکه مصوبه مالیاتی اخیر، می تواند با کاهش هزینه های معاملاتی به نقدشوندگی و افزایش دفعات معاملات کمک شایانی کند، افزود: این تحول همچنین می تواند موجب رونق پایدار معاملات سهام شود.

مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن ادامه داد: افزون بر اثرات واقعی این تصمیمات بر کلیت بازار سهام، بحث روانی این موضوع که شامل حمایت دولت از بازار سهام است نیز می‌تواند اثرات مثبتی را برای این بازار به همراه داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه سپس در پاسخ به این سوال که دستورالعمل اصلاح زمان توقف و بازگشایی نمادهای بورسی بر شفافیت بازار چه تاثیری داشته است، گفت: دستورالعمل جدید افشا باعث شده که تعداد نمادهای بسته کمتر شود و این اتفاق نهایتا بر نقدینگی اثر مثبت خواهد گذاشت.

ثریانژاد با اشاره به اینکه یک رابطه معنادار بین شفافیت و نقدشوندگی وجود دارد، توضیح داد: چنانچه در بازار، شفافیت و اطلاع‌رسانی کارا موجود باشد، دلیلی برای توقف نمادها و ممنوعیت معاملات وجود نخواهد داشت، اما با افزایش نااطمینانی، توقف نمادها و کاهش قدرت نقدشوندگی در بازارها نیز افزایش می‌یابد. بنابراین توقف طولانی‌مدت نمادها یکی از عوامل افزایش ریسک نقدشوندگی سهام است.

وی ادامه داد: همچنین سابقا روال کار به این صورت بود که تنزل شرکت‌ ها به راحتی بر روی تابلو اتفاق نمی‌افتاد، ولی با اصلاحی که در حال حاضر روی دستور العمل‌ ها انجام شده، تنزل یا رشد شرکت‌ ها روی تابلو سریع‌ تر رخ می دهد؛ یعنی اگر شرکتی دو یا سه بند از دستور العمل را رعایت نکند، امکان دارد به بازار پایه تنزل پیدا کند و این موضوع باعث می‌شود شرکت‌ ها به دستورالعمل‌ ها پایبندتر باشند.

مدیرعامل کارگزاری بانک صنعت و معدن در ادامه گفت و گو با سنا در پاسخ به این سوال که انتقال خرید و فروش اوراق بدهی به بازار سرمایه ، تا چه میزان بازار سیاه این اوراق را حذف و به تعادل قیمت ها کمک کرده است، گفت: ورود اوراق بدهی به یکی از تابلوهای بازار سرمایه کشور، اتفاق مثبتی برای اقتصاد کلان بود. تا پیش از این اوراق در فضای بازار سیاه معامله می شد و خریدار و فروشنده در هر مکانی یکدیگر را پیدا و برای ثبت معامله به شعبه بانک مراجعه می کردند، اما از آن به بعد این اوراق در یک تابلوی واحد، رسمی و خودانتظام معامله می شود.

ثریانژاد همچنین توضیح داد: همچنین این اوراق قیمت های منطقه ای داشت؛ یعنی در هر منطقه ای با قیمتی متفاوت معامله می شد اما با عرضه اولیه این اوراق در بازار سرمایه معاملات آن در پلتفورم ملی معامله می شود.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: عرضه اولیه اوراق در بازار سرمایه، نرخ سود این اوراق را متعادل کرده و تعادل در نرخ سود اوراق بدهی یکی از عواملی است که به کاهش نرخ سود سپرده های بانکی نیز منجر می شود.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که عملکرد بازار سرمایه در جذب سرمایه های سرگردان در ماه های اخیر چگونه بوده است، گفت: بنا به آمار منتشر شده، ارزش معاملات که در میانه های مردادماه ۹۷، به بیش از ۱٫۴۰۰ میلیارد تومان در یک روز هم رسید، نسبت به ماه قبل رشد شگفت انگیز بیش از ۵۰ درصدی را به ثبت رساند. این عملکرد عمدتا از ورود نقدینگی های جدید به بورس وافزایش جذابیت این بازار میان سرمایه گذاران حکایت دارد.

ثریانژاد در پایان خاطرنشان کرد: میانگین ارزش معاملات این ماه گرم تابستانی نسبت به روند یکسال گذشته رشد ۲۷۳ درصدی را به جای گذاشته است. همچنین حجم معاملات بازار سهام که در میانگین یک ماهه نسبت به قبل رشد ۱۵ درصدی را به همراه داشت، در بازه یکساله به رشد ۱۲۲ درصدی رسید.