کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


روند رو به رشد شاخص بورس

19 ژانویه 2019
کد خبر : 979018



 در هفته‌ گذشته اخبار مناسب بازارهای جهانی و سیاست‌های پولی کشورهایی نظیر آمریکا و چین موجب شد تا قیمت کامادیتی‌هایی نظیر محصولات فلزی و پتروشیمی در وضعیت بهتری قرار گیرد. هفته در شرایطی آغاز شد که اظهارات مقامات فدرال رزرو در خصوص احتمال زیاد بودن کاهش نرخ بهره در نظر گرفته شده در دو نوبت، که پیش‌تر اعلام شده بود، باعث شد تا امید معامله‌گران بازارهای جهانی به آینده بازارها و اطمینان از عدم افت بیشتر قیمت‌ها، قیمت کامادیتی‌ها در بازارهای جهانی با حمایت مواجه کند. البته این تنها خبر خوب بازارها در این هفته نبود؛ از یک سو اخبار مثبت مربوط به مذاکرات بر سر جنگ تجاری و از سویی دیگر حمایت‌های دولت و بانک مرکزی خلق چین از طرف تقاضا در این کشور باعث شد تا محصولات فلزی – معدنی با وضعیت مناسبی رو به رو شوند و بتوانند افق مثبتی را پیش روی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان عمده کامادیتی در دومین اقتصاد بزرگ جهان ایجاد کنند. تمامی این عوامل باعث شد تا نمادهای دلاری در بورس یا با تقاضاهای به نسبت خوبی مواجه شوند و یا پس از افت قیمت‌های موثر در ماه‌های قبل کف سازی قابل توجهی را انجام دهند. این عوامل باعث شد تا به رغم نوسان قابل توجه در نمادهای خودرویی، در کنار خوشبینی به گزارش‌های ۹ ماهه شاهد هفته‌ای به نسبت آرام در بازار سهام کشور باشیم.

تلاطم خودرویی‌ها در تغییرات نرخ محصولات

در جریان معاملات هفته جاری، داد و ستدها در گروه خودرویی با فراز و نشیب زیادی رو به رو شد. این گروه که در تمام هفته‌های گذشته با اخبار و شایعات موجود در خصوص افزایش قیمت محصولات خودرویی رو به رو بود و اما و اگرهای پیش رو افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها برای نمادهای نظیر «خودرو» معاملات خود را سپری می‌کرد، در این هفته سر انجام با رسیدن خبر افزایش نرخ خودرو با افتی چشمگیر در بهای سهام خودرو به رو شد.

به گزارش محمد امین خدابخش از اقتصاد آنلاین داستان از این قرار بود که در نخستین روز هفته و در ساعت پایانی معاملات اطلاعیه افزایش نرخ محصولات سایپا بر روی سامانه کدال منتشر شد. به موجب این اطلاعیه مقرر شده بود تا قیمت خانواده پراید ۳۰ درصد افزایش یابد. همین امر باعث شد تا در عرض چند دقیقه سایر نمادهای تولید کننده خودرو با افزایش تقاضا و بعضا صف خرید مواجه شوند. سیر افزایش تقاضا در نمادهای خودرویی برای دو روز ادامه یافت، اما روند صعودی قیمت سهام گروه خودرو و ساخت قطعات پایدار نماند.

بازار که پس از افزایش نرخ هیجانی دلار در بهار و تابستان امسال و جهش تند و تیز قیمت خودرو در بازار این محصولات، انتظار افزایش بسیاری از تغییر نرخ محصولات خودرویی داشت به یکباره با افزایش ۳۰ درصدی قیمت پراید مواجه شده بود. همین امر باعث شد تا پس از بازگشایی «خساپا» تمامی نمادهایی که دو روز گذشته را در صف خرید سپری کرده بودند طی روز بعد با چرخشی ۱۸۰ درجه‌ای در جریان عرضه و تقاضای خود مواجه شوند. به نظر می‌رسید که کلیت بازار نتوانسته با این افزایش نرخ اندک کنار بیاید و همین هم باعث شد تا قیمت هر سهم «خساپا» به رغم آن که بدون محدودیت دامنه نوسان بازگشایی شده بود، پس از مجاز شدن نتواند بیش از ۷ درصد رشد کند. این مسئله باعث شد تا پس از آن روز بازار که همواره بخشی از نقدینگی خود در ماه‌های اخیر را میان دو گروه بانکی و خودرویی جا به جا می‌کرد، بار دیگر پول خود را به سمت بانکی‌ها کوچ دهد و با افزایش تقاضا در نمادهای این گروه، روزگار خودرویی‌ها را سیاه کند.

 

تغییرات نمادهای بانکی

باید گفت که نمادهای مستقر در گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری هفته خوبی را پشت سر گذاشته‌اند. این نمادها که چند وقتی است از امید سهامداران در خصوص تعیین وضعیت تراز ارزی و تعیین و تکلیف افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی‌ها، برای رشد قیمت‌های خود سود می‌برند، هفته جاری را در حالی سپری کردند که خروج نقدینگی از گروه خودرویی توانست بیشتر روزهای معاملاتی هفته را برایشان سبز رنگ کند. این عامل توانست صف خرید‌های خوبی را برای نمادهای سبک وزن‌تر این گروه رغم بزند. بر این اساس معاملات این هفته نمادهای گروه بانکی جزئیات جالب توجهی در خود داشت. نمادهای مطرح‌تر این گروه که تا چندی پیش با صف خریدهای سنگینی رو به رو می‌شدند پس از آنکه «وپاسار» بازگشایی شد، دیگر نتوانستند روزهای خوش خود را تکرار کنند. همین هم باعث شد تا در دو هفته اخیر بیش از آنکه شاهد صف خرید در نمادهایی همچون «وبملت» و «وتجارت» باشیم، اخبار مربوط به صف خرید نمادهای بانکی را با نام‌هایی نظیر «وپست» و «دی» دنبال کنیم.

حالا به نظر می‌رسد نمادهای مطرح این گروه که هفته‌های متمادی را در انتظار تعیین و تکلیف تسعیر ارز و مشخص شدن میزان افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها گذرانده‌اند، هیچ دلیل قابل قبولی برای جهش رو به بالای قیمت نداشته باشند، مگر آنکه این‌بار چیزی بیشتر از شایعه و یا حدث و گمان در انتظارشان باشد.