بورس اوراق بهادار از نظر جذابیت سرمایهگذاری بازار اول کشور است 05 سپتامبر 2018 کد خبر : 977901 |
مهدی طحانی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری آوای آگاه (عضو کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران): بازار سرمایه در شرایط فعلی از نظر جذابیت سرمایهگذاری برای افرادی که بلندمدت فکر میکنند، بازار اول کشور است و سرمایهگذاری در بورس بهمنظور جلوگیری از کاهش قدرت خرید، بازار بسیار مناسبی ارزیابی میشود.
به گزارش روابطعمومی کانون به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا)، این تحلیلگر بازارهای مالی گفت: بررسی ۱۰ ساله نمودارهای بازدهی چندین بازار موازی کشور نشان می دهد بازار سرمایه نسبت به بازار سکه، ملک و دیگر بازارها با این میانگین، همواره بالاترین بازده را داده است.
وی در پاسخ به این سوال که در آستانه انتشار گزارش های ۶ ماهه ابتدای سال، روند رشد صنایع کوچک و بزرگ را طی این مدت چگونه ارزیابی می کنید، اظهار داشت: فضای افزایش نرخ برابری دلار در برابر ریال و همچنین افزایش نرخ تورم یا انتظارات تورمی شکل گرفته در جامعه باعث شده که بعضا افزایش نرخ محصولات شرکت های بورسی را در صورت های مالی آنها شاهد باشیم.
طحانی افزود: در شرکت های صادرات محور با توجه به اینکه دلار آنها با بازار ثانویه رقم می خورد، انتظار داریم که در شهریور ماه این افزایش نرخ ارز را بیشتر ببینیم؛ اما در ماه های قبل هم می توان گفت به صورت تدریجی این افزایش نرخ دلار دیده شده است .
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: شرکت هایی که “تورم محور” هستند- مانند روغنی ها و غذایی ها- تا قبل از این محصولاتشان را با تخفیف می فروختند و همین اتفاقات اخیر باعث شده که آنها هم تخفیفات فروش خود را کم کنند. از طرفی از نظر ریالی هم بهتر بتوانند در صورت های مالی و گزارش هایی که ارائه می دهند، پیشرفت داشته باشند.
طحانی با اشاره به وضعیت صورت های مالی شرکت ها از نظر ریالی توضیح داد: در گزارش هایی که تاکنون آمده، به صورت عمومی قریب به اتفاق صنایع، افزایش ریالی فروش را شاهد هستیم، لذا همین عامل وضع شرکت ها را برای آینده، بهتر از قبل برآورد می کند.
وی افزود: با توجه به اینکه قیمت گذاری ها با دلار بازار ثانویه هم تا حدود زیادی انجام می شود، گزارش هایی که از این پس شرکت ها منتشر می کنند، می تواند بسیار مطلوب تر از گزارش های ۵ ماهه ابتدای سال باشد .
این کارشناس بازار سرمایه در عین حال بیان کرد: از نظر مقداری باتوجه به بحث هایی همچون تحریم، احتمالا در کلیه صنایع مانند خودرو و حتی پتروشیمی ها و فلزی ها مقداری افت فروش را داشته باشیم ؛ یعنی ممکن است شرکت ها تولید و حتی انبار کنند اما نتوانند بفروشند. پس آنقدر آن افزایش نرخ فروش جذاب است که آن کاهش مقداری تولید را بتواند پوشش دهد و نتیجه آن افزایش سودآوری شرکت ها خواهد شد.
طحانی تصریح کرد: وقتی به صورت تاریخی نمودار بازار سرمایه را نگاه می کنیم، می بینیم که بازار سرمایه در زمانی که تورم روندی صعودی دارد، همگام با آن حرکت می کند و به دلیل اهرم های مختلفی که در شرکت ها هست- سودآوری شرکت ها بیشتر از نرخ تورم شده است؛ بنابراین همواره یکی از بازارهایی که برای جلوگیری از کاهش قدرت خرید به مردم توصیه می شود که در آن سرمایه گذاری کنند، بازار سرمایه است.
وی توضیح داد: بررسی ۱۰ ساله نمودارهای بازدهی چندین بازار موازی کشور نشان می دهد بازار سرمایه نسبت به بازار سکه، ملک و دیگر بازارها با این میانگین، همواره بالاترین بازده را داده است و برای افرادی که بلند مدت فکر می کنند ، بازار سرمایه از نظر جذابیت سرمایه گذاری بازار اول کشور است .
این کارشناس بازار سرمایه، افزایش نرخ فروش محصولات را مهمترین عامل بنیادی در بازار دانست و گفت: بزرگترین عامل بنیادی که خود به تنهایی کل قضیه را توضیح می دهد و حل می کند، افزایش نرخ فروش است که این عامل در شرکت هایی که صادرات محور هستند نیز دیده می شود و در واقع خود را در افزایش نرخ برابری دلار به ریال نیز نشان می دهد .
طحانی توضیح داد: این عامل برای شرکت های داخلی مانندغذایی ها و دارویی ها هم با افزایش نرخ محصولاتشان، پوشش داده می شود؛ لذا مهمترین عامل پیش رو، افزایش نرخ فروش محصولات شرکت های تولیدی است که همین عامل به اندازه کافی، انگیزه لازم را برای سهامداری و ماندن در سهام این شرکت ها به سرمایه گذاران می دهد .
ارزیابی بازار در شش ماهه دوم و نقش بازارگردان ها
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه این گفت و گو با اشاره به وضعیت بازار در شش ماهه دوم گفت: فارغ از اینکه تحریم های آبان ماه چقدر بر بازار موثر باشد، با انتظارات تورمی موجود، فضای بسیار بسیار مثبتی برای بازار سرمایه قابل تصور است.
طحانی توضیح داد: فکر می کنم یک قوه عاقله در این کشور هست که به بازار سرمایه می پردازد و به آن بال وپر می دهد تا این بازار بخشی از این نقدینگی افسار گسیخته جامعه را جمع کند.
وی گفت: در مقاطعی با سرکوب قیمت ها در بورس کالا سعی شد که تا حدودی جلوی ارزش سودآوری شرکت ها گرفته شود ولی واقعیت این است که این سرکوب قیمت ها در سال ۹۲ هم اعمال شد و جواب نداد .
طحانی ادامه داد: با توجه به اینکه هم اکنون سرکوب قیمت ها به صورت پله ای برداشته می شود و کم کم تمام سطوح کالایی ، خودشان را با نرخ دلار و بازار ثانویه هماهنگ می کنند، لذا برای شش ماهه دوم سال ، بازار بسیار خوب و جذابی را برای سرمایه گذاری متصوریم. مگر اینکه مولفه های اقتصادی و سیاسی عوض شود.
این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: با انتظارات فعلی، اگر تغییر عمده ای در شرایط قراردادها یا پیمان های سیاسی که کشورمان با خارج از کشور منعقد می کند یا مسایل ژئوپولوتیکی پیش نیاید یا جنگ های تجاری بین کشورها تشدید نشود، بازار بسیار جذابی را برای سرمایه گذاری خواهیم داشت .
طحانی در خصوص نقش بازارگردان ها در کنترل هیجانات احتمالی بازار هم گفت: متاسفانه ما بازارگردان موثری نداریم و هر کدام از حقوقی ها هم چیزی در اختیار دارند، غالبا از بازار بیرون می برند و پولی به بازار نمی آورند؛ به عبارتی به جز همان صندوق توسعه بازار که منابع آن هم به هرحال محدود است، هیچ حقوقی دیگری در این اقتصاد و این بازار، حمایت نمی کند و هر افزایش قیمت سهامی را فرصت فروش و خروج از بازار می داند که این عاملی منفی برای بازار سرمایه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با این شرایط، اگر بازار سرمایه رشدی هم تا الان داشته، وقتی نمودارها و ترازها را نگاه می کنیم می بینیم بیشتر پول های حقیقی و احتمالا سپرده های بانکی بوده که روانه این بازار شده است.