کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


بررسی راه های تأمین مالی پایدار در شهر تهران در نشست هم‌اندیشی کانون نهادهای و شهرداری تهران

21 نوامبر 2017
کد خبر : 975173



به‌همت کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران صبح امروز جلسه هم‌اندیشی مدیران شهرداری تهران با فعالان بازار سرمایه با موضوع «راهکارهای تأمین مالی شهر از طریق بازار سرمایه» برگزار شد.

به‌گزارش روابط‌عمومی کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران به‌نقل ازشهرنوشت، در ابتدای این جلسه سعید اسلامی‌بیدگلی، دبیرکل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران با اشاره به اینکه سال ها است که شهرداری تهران با درآمدهای ناپایدار امور خود را می گذراند، عنوان کرد: با این حال شهر تهران بنا به ظرفیت های بی شماری که از منظرهای مختلف دارد، محیط مناسبی است که برای تامین مالی پایدار از فرصت های متعددی که در دسترس دارد، استفاده کند.

وی افزود: در همین راستا، در این جلسه جمع شده ایم تا راهکارهای مختلفی را که به منظور تامین مالی در دل بازار سرمایه وجود دارد،با هم اندیشی مدیران شهرداری تهران و فعالان و مدیران بازار سرمایه، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم تا بتوانیم شهر تهران را به سمت جایگزین کردن راه های تامین مالی پایدار با روش های منسوخ و آسیب زای پیشین هدایت کنیم.

 

صرفه اقتصادی بالای شهر تهران در منطقه

در بخش بعدی این نشست، حجت‌الله میرزایی معاون برنامه‌ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران گفت: شهرها در تمامی دنیا، محل انباشت سرمایه و حضور افراد خلاق در بحث سرمایه‌گذاری است، به همین دلیل توسعه در دل شهرها رخ می دهد.

وی تصریح کرد: شهرهای بزرگ دنیا هرچه  بزرگ تر می شوند، از صرفه های اقتصادی بیشتری برخوردار می شوند؛ شهر تهران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با توجه به ظرفیت های آن، صرفه بالایی را در بین سایر شهرهای منطقه به وجود آورده است.

میرزایی تاکید کرد: شهر تهران از ویژگی های مکانی و جمعیتی فراوانی برخوردار است که همین عوامل آن را به بازار جذابی برای سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی بدل کرده است. بنابراین باید این جذابیت های بالقوه را به جذابیت های ملموس تبدیل کنیم.

وی در ادامه افزود: ما اگر قادر نباشیم که این جذابیت‌ها را در شهر تهران برای سرمایه‌گذاران فراهم نکنیم، در هیچ کجای ایران نیز نمی توانیم جذابیت ایجاد کنیم، حتی در مناطقی نظیر مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که از معافیت های متعددی برخوردار هستند.

12

تهران قطب توزیع دانش و فن آوری اطلاعات است

معاون برنامه‌ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران با اشاره به اینکه تهران به عنوان قطب توزیع دانش و اطلاعات شناخته می‌شود، عنوان کرد: شهرداری تهران نیز در سال‌های گذشته به‌دلیل زیرساخت هایی که درخصوص توسعه فن‌آوری اطلاعات ایجاد کرده بود، از رتبه بالایی در این زمینه برخوردار است و همین عامل می تواند ظرفیت های بی شماری را برای سرمایه گذاری فراهم کند.

وی با اشاره به اینکه در گذشته شهر تهران بر مبنای استفاده از درآمدهای ناپایدار ساخت و ساز اداره می شد، گفت: ما در گذشته با فروش تراکم، گردش مالی خود را ایجاد کرده و بودجه را بر همان مبنا می بستیم؛ در واقع می توان گفت که بودجه ۱۸ هزار میلیاردتومانی شهرداری تهران در سال جاری بر مبنای درآمدهای ناپایدار حاصل از فروش تراکم و دریافت عوارض ساخت و ساز قرار دارد.

تراکم فروشی؛ عامل هویت زدایی و ایجاد فاصله طبقاتی در شهر

میرزایی  افزود: استفاده از این روش ها شرایط نامطلوبی را برای شهر تهران ایجاد کرده و باعث زدودن هویت شهری و ایجاد نابرابری و فاصله طبقاتی در شهر شده است. برآیند این شرایط مسبب کاهش سرانه های زیست اجتماعی در شهر شده است.

معاون برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران با اشاره به اینکه در اکثر شهرهای بزرگ دنیا، تامین مالی متکی به چند بخش است، گفت: به طور مثال عموم شهرها ۴۰ درصد از درآمد خود را از محل دریافت عوارض پرداختی از سوی شهروندان اختصاص داده اند، اما در شهر تهران تنها ۱۰ درصد از درآمدهای خود را از محل دریافت عوارض سالیانه شهروندان به دست می آوریم.

وی تصریح کرد: بخش دیگری که در درآمدهای پایدار شهرهای دنیا از اهمیت بالایی برخودار است، مسئله کمک های دولتی است؛ در شهرهای بزرگ بین ۳۰ تا ۴۰ درصد درآمدهای خود را از محل کمک های دولت و فروش کالا و خدمات شهری به دولت است، اما این مسئله در تهران علاوه بر اینکه صفر است، دولت از پرداخت هایی که در قانون تصریح شده اند هم امتناع کرده و سهم خود را نیز پرداخت نمی کند.

 

ظرفیت ۲۰ درصدی استفاده از فاینانس در شهر

معاون برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران در تشریح محل درآمدهایی که شهرهای بزرگ از آن استفاده می کنند، به استفاده از فاینانس اشاره کرد و گفت: این شهرها ۲۰ درصد از درآمدهای خود را نیز از فاینانس (تامین مالی از سرمایه گذاران خارجی و داخلی) استفاده می کنند، اما متاسفانه ما در شهر تهران نسبت به این مسئله غفلت کرده ایم.

میرزایی عنوان کرد: به طور مثال در شهرهای بزرگ دنیا، برای تامین مالی ساخت و تجهیز خطوط متروی خود نیز از فاینانس استفاده می کنند، بنابراین ما باید توجه ویژه ای نسبت به این مسئله داشته باشیم.

شهرداری تهران با پنج چالش روبرو است

در بخش دیگری از این برنامه، سمیع الله حسینی مکارم، معاون مالی و اقتصاد شهری شهردار تهران نیز با اشاره به اینکه شهر و شهرداری تهران با پنج چالش اصلی دست و پنجه نرم می کند، صحبت های خود را آغاز کرد و گفت: از بین این پنج چالش، حل سه چالش آن برای مدیریت جدید شهرداری مهم و ضروری است.

وی با اشاره به اینکه اولین چالش اساسی پایتخت، ترافیک و آلودگی است، تاکید کرد: چالش دوم، بحث آسیب های اجتماعی است، اما همانند مشکل آلودگی صورت عیانی ندارد. به همین دلیل همواره مورد توجه قرار نمی گیرد؛ این معضل، مسائلی را به دنبال خود آورده که حل آن عزمی را طلب می کند و آن نیازمند تامین مالی است.

مکارم عنوان کرد: چالش سوم هم این است که برآیند مدیریت چند دهه گذشته شرایطی را فراهم آورده که تهران دیگر شهری برای زندگی و آرامش نیست؛ فقدان فضاهای عمومی، عدم توجه به مسائل فرهنگی و تاریخی یکی از عوامل به وجود آورنده چنین حسی در بین شهروندان است.

وی  افزود: شهر تهران با توجه به قدمت و تاریخ خاص خود نتوانسته که به خوبی از این امکان استفاده کند، چرا که هیچ فردی در نگاه اول حس نمی کند که این شهر تاریخی بوده است.

مکارم تصریح کرد: همین عوامل سبب شده که شهروندان تهرانی به هنگام هر تعطیلی عزم سفر کرده و از شهر خارج می شوند، این نکته نشان می دهد که شهر تهران هیچ امکانی را برای شهروندان ایجاد نکرده که آنها را در شهر نگاه دارد تا از فضاهای عمومی شهر استفاده کنند.

8

با وجود نیروی انسانی زیاد، با مشکل کمبود نیروی متخصص مواجه هستیم

معاون مالی و اقتصاد شهری شهردار تهران با اشاره به اینکه شهرداری تهران در نکاتی که گفته شد، با دو چالش روبرو است، عنوان کرد: شهرداری تهران با وجود تعداد بسیار زیاد پرسنل و نیروی انسانی، از کمبود نیروی انسانی متخصص رنج می برد تا بتوانند شرایطی که شهر تهران به آن نیاز دارند را فراهم کنند.  این شرایط هم ف تا زمانی که ما از تامین مالی با کیفیت و پایداری برخوردار نباشیم، فراهم نمی شود.

وی در بخش دیگری از اظهارات خود عنوان کرد: شهرداری تهران حجم عمده درآمدهای خود در دهه گذشته را از محل ساخت و ساز به دست آورد. این مسئله هم ناشی از طرح تفصیلی پایتخت بود که این امکان را برای شهرداری فراهم کرده بود. اما امروز در شرایطی هستیم که طرح تفصیلی دیگر امکان ایجاد محیط مناسبی را نداشته و ما دیگر ظرفیتی برای این گونه توسعه نداریم، چرا که درحال حاضر ۵۰۰ هزار خانه خالی در شهر وجود دارد.

مکارم گفت: بنابراین رویکرد شهرداری در هزینه کرد، سیویل بود و از سوی دیگر نگاهش به مسئله تامین مالی نیز به دریافت عوارض ساخت و ساز بوده است.

معاون مالی و اقتصاد شهری شهردار تهران در پایان خاطرنشان کرد: اما امروز به دلیل اتمام ظرفیت های شهر تهران، طرح تفصیلی این اجازه را نمی دهد که از این روش برای تامین استفاده کنیم. بنابراین دیگر چاره ای نداریم جز اینکه به سمت استفاده از روش های تامین مالی نوین و متنوع نظیر ظرفیت های بازار سرمایه برویم و شهر تهران را به سمت استفاده از درآمدهای پایدار سوق دهیم.