بخش دوم “تنفس مصنوعی” میزگرد پیشبینی روند بازارهای مالی در نیمهدوم سال 13 اکتبر 2019 کد خبر : 9710251 |
“تنفس مصنوعی” مصاحبه سعید اسلامی بیدگلی در میزگرد پیشبینی روند بازارهای مالی در نیمه دوم سال در هفتهنامه تجارت_فردا (بخش دوم):
– بعضی وقتها سیاستمداران از رشد بازار سوءاستفاده هم میکنند. بخش بزرگی از رشدی که در بازار سرمایه در طول یکسال ونیم گذشته رخ داده، رشد اسمی است. آن هم بهویژه ناشی از افزایش نرخ ارز و تورم است، بهخاطر اینکه ارزش جایگزینی شرکتها و سود اسمی شرکتها به شدت افزایش پیدا کرده بود. بنابراین بخشی از بازار سرمایه، مانند بسیاری از داراییهای دیگر، در حقیقت خودش را به آن جهش رخ داده، رسانده است.
– نوسانات دلار در بازار تاثیر میگذارد، تاثیرش هم از دو جهت است. اول اینکه ارزش جایگزینی شرکتها را تغییر میدهد. از طرف دیگر هم بر درآمد و هزینه بسیاری از شرکتها تاثیر میگذارد.
– من فکر میکنم که بازار رشد سریع خودش را تجربه کرده و رشد هیجانی شاخص متوقف خواهد شد. یک بخشی از مجموع رشد بازار از ابتدای امسال تاکنون، بهخاطر ورود سرمایههای جدید بود که کاملاً محسوس بود. اگر سیاستگذاری خوبی از سوی دولت و نهاد ناظر بازار سرمایه صورت میگرفت، میتوانستیم امسال عرضههای اولیه خیلی خوبی داشته باشیم. به هر حال نگرانی از نوسانات در سیاستگذاران هم وجود دارد. معمولاً در بازار سرمایه، ترس زیاد است، چراکه شاخص هر روز پیداست و به خاطر همین خیلی از سیاستگذاران به سمت ریسک کردن در بازار سرمایه نمیروند.
– معمولاً وقتی حاکمیتها عملکرد ضعیفی دارند، تلاش میکنند نشان دهند کشور در خطر است. در ماههای گذشته، حاکمیت متوجه شده بود که بازارها در یک آرامش پس از جهش قرار گرفتهاند یا اینکه حس کرده بود که در برخی بازارها، توان مداخله و دخالت در شرایطی را که سطح ریسک عوض نشود، دارد. بنابراین به جامعه القا میکرد که کارهای خیلی مهمی در منطقه انجام میدهد. خبرهایی را که به خطرات ایران میپرداخت در رسانههای داخلی، بیشتر از رسانههای خارجی میدیدیم.
– فکر میکنم بازارها تا پایان سال خیلی نوسانات جدی نداشته باشند. حدس من این است که دلار در همین کانالها بماند و افزایش جدی پیدا نکند. بهویژه اگر ورود اروپا به ماجرای حل مسائل اقتصادی ایران جدی شود، حتی ممکن است شرایط بهبود یابد.
– فعالان بازار سرمایه معمولا از دانش مالی بالاتری نسبت به متوسط جامعه برخوردارند. فکر میکنم که در بازار سرمایه، فرصت خوب هست و احتمالاً هم ورود سرمایه جدید را شاهد باشیم، اما این ورود به حدی نیست که تاثیراتی در متغیرهای اقتصاد کلان بگذارد، چون اصلاً چنین ظرفیتی وجود ندارد. بنابراین فکر میکنم بخش بزرگی از سرمایهگذاریها مجدداً به شبکه پولی برمیگردد. برای توسعه بازار سرمایه، انتشار اوراق بدهی میتواند کمککننده باشد، این اوراق میتواند مردم عادی را هم که در کلاس ریسکگریزی متوسط جامعه هستند، جذب بازار سرمایه کند.