کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


افزایش نقدینگی و نگرانی‌ها از رشد تورمی

15 اکتبر 2018
کد خبر : 978240



حسین عبده‌تبریزی، عضو شورای عالی بورس اوراق بهادار: نگران رشد تورمی هستیم و باید مجموعه‌ای از اقدامات در کنترل رشد نقدینگی انجام شود. افزایش نقدینگی موقعی مسئله است که متناسب آن کالا و خدمات به صورت واقعی ایجاد نشود. وقتی نگرانی ایجاد می شود که نقدینگی بالا رود و واقعیتی در بخش اقتصاد نداشته باشیم.

 نگرانی ها از رشد تورمی افزایش نقدینگی

به گزارش روابط‌عمومی کانون به نقل از شبکه خبر، وی افزود: وقتی تورم زیاد شود عامه مردم هستند که متضرر می شوند چون مردم حجم بیشتری از تورم را تحمل می کنند.

کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: با افزایش وام های بانکی هم، نقدینگی افزایش می یابد. ما در سال های آخر دولت دهم و دولت یازدهم نیز این وضعیت را داشتیم که بانک ها پرداخت هایی کردند که در توان بانک نبوده است و با خلق پول هایی که واقعیت نداشته بانک ها در مجموع کم آوردند و دست به دامن بانک مرکزی شده اند تا پایه پولی را افزایش دهند.

عبده تبریزی در ادامه درباره تامین نقدینگی واحدهای تولیدی گفت: برای تامین موجودی اضافی باید سرمایه درگردش داشته باشیم. کسانی که به فکر صدمه زدن به کشور و تولید هستند معتقدند که باید تولید تعطیل شود.
وقتی تورم لجام گسیخته شود در چنین شرایطی تولید بیش از این آسیب می بیند بنابراین تولید باید از صادرات استفاده کند بنابراین ما باید هم صادرات را بالا ببریم هم سرمایه درگردش را در تولید افزایش دهیم.

وی افزود: دولت نیز امسال کسری خواهد داشت بنابراین اگر دولت بخواهد از محل کسری بودجه سرمایه درگردش را تامین کند مشکل ساز خواهد بود. اگر سرمایه درگردش و کسری بودجه را از محل فروش ارز تامین کند خطر دیگر خواهد داشت که قیمت کالا و خدمات افزایش خواهد یافت و این افزایش قیمت ها متوجه مردم خواهد شد.

عبده تبریزی با بابیان اینکه بانک مرکزی نمی تواند نقدینگی را که از سمت سود موهوم نقد کرده به سمت تولید ببرد، افزود: سیاست انبساطی نباید در مسیری باشد که پول تولید شود بنابراین باید مجموعه ای از اقدامات در کنترل رشد نقدینگی صورت گیرد.
 افزایش نقدینگی و نگرانی ها از رشد تورمی
حسین درودیان کارشناس مسائل اقتصادی گفت: نظریه ای در اقتصاد حاکم است که موتور رشد نقدینگی، رشد پایه پولی است که اشتباه فهمیده شده است.
درودیان افزود: ایده فکری که در جریان اصلی تحلیل اقتصادی در جهان وجود دارد این است که می گوید نقدینگی زمانی رشد می کند که دولت از بانک مرکزی قرض می گیرد. اگر دولت به سمت بانک مرکزی نرود و نخواهد از بانک مرکزی قرض بگیرد، نقدینگی مهار و تورم کنترل می شود.
درودیان افزود: رفتار دولت و بانک مرکزی باید کنترل شود. وی با بیان اینکه رشد نقدینگی ما قابل مهار نیست گفت: راهبرد درست، سوار شدن بر روی رشد نقدینگی است.
درودیان تاکید کرد: باید نقدینگی به سمت وام و سرمایه گذاری اقتصادی برود.
وی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی باید رفتاری انبساطی اتخاذ کند،گفت: سرکوب تورم و رفتار انقباضی باعث می شود که نرخ بهره بالا رفته در نتیجه اقتصاد دچار رکود می شود.
درودیان گفت: با بالا رفتن سود سپرده، اقتصاد راکد می شود و رشد نقدینگی افزایش می یابد.
افزایش نقدینگی و نگرانی ها از رشد تورمی
مظاهری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگوی تلفنی با برنامه گفت: پرداخت سود های موهوم بانک ها به سپرده گذاران، یکی از عوامل رشد نقدینگی است.
وی گفت: پرداخت سود موهوم بانک ها باعث افزایش نقدینگی مسموم شده و حتماً باید کنترل شود.
مظاهری افزود: سرکوب تورمی و نگه داشتن تورم در سطح پایین با هر ابزاری جوابگو و چاره کار نیست.
وی گفت: نتیجه چنین عملی سرکوب تورم در بازده یک یا دوساله شد اما بعد از این مدت تورم به طورناگهانی جهش پیدا کرد و همین وضعی که هم اکنون شاهدش هستیم به وجود آمد.
مظاهری افزود: برای مهار نقدینگی باید جلوی سود موهومی بانکها که به سپرده گذاران می دهد، گرفته شود.