کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


تعادل در گرایشهای سفته بازانه به کمک دریافت مالیات

01 مارس 2017
کد خبر : 972874



در شرایط فعلی توصیهام این است که مانند همه جای دنیا برای دوره نگهداری مالیات گذاشته شود. یعنی اگر کسی سهمی را خرید و به عنوان نمونه زودتر از سه‌ماه قصد فروش داشت، مالیات یا کارمزد عمده‌ای از وی دریافت شود که نهاد ناظر بتواند گرایشات بیش از حد سفته بازانه و سوداگرانه بازار را به سمت سرمایه‌گذاری بلندمدت‌تر هدایت کند.

بسیار با کاهش نرخ سود بانکی موافق هستم و مدت هاست که این موضوع را توضیح می دهم که به دلیل شکست بازار در ایران این نرخ نتوانسته از طریق بازار اصلاح شود بنابراین ضرورت دارد که بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در این فرآیند دخالت کنند.

به گزارش روابط عمومی کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران و به نقل از سنا، حسین عبده تبریزی مشاور مدیریت و تأمین مالی وزیر راه و شهرسازی گفت: ظاهراً کل فضای اقتصادی کشور به این نتیجه رسیده که باید به سمت کاهش نرخ سود بانکی حرکت کرد. البته، دولت در تک رقمی کردن نرخ تورم جدی است، اما هنوز سود بانکی با نرخ جاری بازار فاصله دارد بنابراین باید سود سپرده ها تا ۱۰ درصد، کاهش پیدا کند.

وی درباره اینکه چرا این اقدام استراتژیک با تأخیر انجام شد، اظهار داشت: به نظر می رسد هنوز عناصری هستند که این وضعیت را به هم می زنند، یکی از این عناصر موسسات اعتباری غیرمجاز هستند که رقابت زیادی برای جذب وجوه دارند و برای تحقق هدفشان دست به تخلف و دور زدن قوانین می زنند که در صورت الزام به اجرای قانون به نقدینگی شان آسیب جدی وارد می شود.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در یک شرایط مساوی مردم ترجیح می دهند پولشان را در بانک های معتبرتر که ریسک کمتری دارند، سپرده گذاری کنند، گفت: موسسات مالی و اعتباری مثل ثامن الحجج، میزان و در سال های گذشته اعتماد ایرانیان و محمد رسول الله ریسک های زیادی به ملت تحمیل کردند که همین امر باعث می شود مردم برای اجتناب از این ریسکها پول هایشان را به بانک های معتبرتر ببرند؛ اما موسسات ضعیف تر دوباره به سمتی می روند که این نظم و چارچوب را به هم بزنند و پولی را بگیرند که توان بازپرداختش را ندارند.

عضو شورای عالی بورس در ادامه افزود: قدرتی که بانک مرکزی در جهت نظارت بر این امر اعمال می کند و حمایتی که کلیت نظام از بانک مرکزی به عمل می آورد، در تحقق این امر بسیار موثر است.

این استاد دانشگاه گفت: نرخ سود بانکی باید به سمتی هدایت شود که هم برای بانک ها هم کشور قابل تحمل باشد وگرنه در شرایط فعلی با پرداخت همین نرخ های ۱۸ و ۲۰ درصدی، بانکها دایماً در شرایط بدتر فرو می روند.

عبده تبریزی درباره شرایط فعلی حاکم بر بازار سرمایه پس از برجام گفت: جزئیات بازار را نمی دانم که بخواهم درباره واقعی بودن رشد قیمت ها و شاخص ها اظهار نظری کنم اما همیشه بازارها به طور عام در معرض حبابی شدن هستند و این موضوع مختص بازار سرمایه نیست بلکه بازارها به طور کلی یادشان می روند که در شرایط بد، چه وضعیتی پیدا کردند و وقتی وضعیت خوب می شود چطور شروع به حرکت می کنند و این قاعده کلی بازارهای ایران است.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در شرایط کلی بازارها به طور عام در معرض گرایش سفته بازی قرار دارند، گفت: این یک واقعیتی است که هر بازاری که ایجاد می شود از بازار طلا و ارز گرفته تا بورس و سایر بازارها گرایشات بیمه ای و پوششی ندارند و کسانی که در این بازارها فعال هستند حتی سرمایه گذاران نهادی که علی الاصول باید نگاه بنیادی داشته باشند به این امر گرایش دارند و به دنبال گرفتن سود و بازدهی هستند.

عبده تبریزی با تأکید بر اینکه سفته بازی در حد حفظ نقدینگی در بازار ضروری است درباره متعادل کردن گرایشات سفته بازی در بازار سرمایه گفت: در شرایط فعلی توصیه ام این است که مثل همه جای دنیا برای دوره نگهداری مالیات گذاشته شود. یعنی اگر کسی سهمی را خرید و به عنوان نمونه زودتر از سه ماه قصد فروش داشت، مالیات یا کارمزد عمده ای از وی دریافت شود که نهاد ناظر بتواند گرایش بیش از حد سفته بازانه و سوداگرانه بازار را به سمت سرمایه گذاری بلند مدت تر هدایت کند.