کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران


افت بی‌سابقه شاخص در سال جدید

12 مه 2019
کد خبر : 979536



در هفته‌ای که گذشت شاخص بورس تهران برای نخستین بار پس  از دو ماه سقوط قابل توجه را در کارنامه خود به ثبت رساند. طی این هفته معاملات بازار سهام در حالی از سطح ۲۲۰ هزار و ۱۰۹ واحد آغاز شد که در دومین روز از هفته نماگر اصلی بورس تهران موفق به دستیابی تقریبی به کانال ۲۲۷ هزار واحدی شده بود، با این حال در این روز معاملات بازار سهام که ابتدا رو به رشد و با حجم عظیمی از تقاضا در اغلب نمادهای بورس و فرابورس شروع به کار کرده بودند کم کم مغلوب عرضه‌های سنگین فروشندگان شدند و مسیری نزولی را پیش گرفتند؛ مسیری که نه تنها به افت نماگر اصلی بازار در روز یکشنبه انجامید بلکه در روزهای دوشنبه و سه شنبه شکلی جدی‌تر به خود گرفت و در نهایت موجب کاهش ۸.۳ درصدی این شاخص از سقف ثبت شده در روزهای بعدی شد.

در این هفته اگر چه رشد  سه هزار و ۱۴۷ واحدی شاخص به منزله رشد قانون درصدی آن نسبت به روز قبل بود مرهمی اندک بر ریزش سنگین قیمت سهام در روزهای گذشته هم نداشت با این حال آنچنان که باید راه به جایی نبرد و باعث شد تا عملکرد هفتگی بورس تهران منتج به سه درصد کاهش ارزش این بازار شود.

معاملات هفته جاری در حالی آغاز شد که رشد بالایی در بین تمامی نماگرهای بازار سهام که خود ناشی از تقاضای سنگین بر روی اغلب نمادهای موجود بود سبب شده بود تا حتی بسیاری فکر ریزش قابل توجه در روند قیمت ها را هم نکنند. با این حال عواملی همچون افزایش ریسک های سیاسی، بازده قابل توجهی که بازار سهام در مدت زمانی اندک داده بود و سایر عوامل ریز و درشت سبب شد تا در این هفته شاهد یکی از بیشترین ریزش های بازار سهام باشیم.

سقوط یاد شده اگرچه در ابتدا موجب افزایش ترس و هیجان منفی در میان معامله گران بازار سهام شد با این حال با اندکی تحمل می توان دریافت که رویدادی غیر طبیعی نبوده و در شرایط فعلی امری کاملاً محتمل بود.

برای درک چرایی این رویداد کافی است اندکی دامنه نگاهمان را به عقب‌تر ببریم و بررسی خود را ابتدای اسفند ماه سال گذشته آغاز کنیم.

روزهای پایانی بهمن ماه سال ۹۷ در حالی به اتمام رسیده بودند که ریزش های پی در پی قیمت ها در بورس و فرابورس موجب شده بود تا در کنار گزارش عملکرد های ماهانه و فصلی مناسب شرکت‌ها خوشبینی خوشایندی در میان سرمایه گذاران و معامله گران بازار سهام به وجود آید.

 در این دوره بود بدبینی ناشی از تحریم های یکجانبه آمریکا به دلیل عدم موفقیت آن ها رنگ باخته بود و و شاهد آن بودیم که بسیاری از سرمایه گذاران به دلیل آنکه شرکت ها توانسته بودند گزارش‌های عملکرد خوبی را منتشر کنند به ورود مجدد سرمایه بازار سهام روی آوردند.

همین امر سبب شد تا شاخص بورس تهران سفر خود را از کانال ۱۵۶ هزار واحدی در نخستین روزهای اسفند ماه سال گذشته آغاز کند و با بهبود وضعیت معاملات در روزهای آتی و افزایش میزان معاملات خرد روند رو به رشد قیمت سهام در آن ماه و فروردین ماه سال بعد بهبود یابد.

در واقع از همان زمان بود که تا روزهای ابتدایی هفته جاری روند سودی ورود نقدینگی و افزایش میزان معاملات خرد بورس تهران روز به روز تقویت شد و کار را به آنجا رساند که در روزهای اخیر شاهد رسیدن میزان معاملات خرد تا نزدیکی دو هزار میلیارد تومان در یک روز باشیم. رونق شکل گرفته در اسفند ماه موجب شد تا شاخص های بازار سهام فروردین ماه نیز در همین مسیر گام بردارند. این رونق اغواگرانه معامله‌گران کم تجربه را رفته رفته بر آن داشت تا بدون داشتن تجربه به سودای کسب سود سرشار از رشد قیمت ها سرمایه خود را به خرید سهام گسیل کنند؛ رویدادی که در نهایت منتهی به افزایش میزان خریدهای هیجانی ورشد قیمت نمادهای شد که بعضاً شرایط بنیادی مناسبی نداشتند.

همین مسئله بود که باعث شد تا سرمایه گذاران که در دو ماه گذشته چشمشان به دیدن رنگ های سبز بر روی تابلوی معاملات عادت کرده بود تحت تاثیر افزایش هیجان داد و ستد ها و فقدان تجربه لازم با دیدن نخستین فشار فروش جدی در بازار سهام فرار را بر قرار ترجیح دهند و به خروج سرمایه‌های خود از نمادهای خریداری‌شده مبادرت ورزند.

به موجب این رویداد بود که در روزهای دوشنبه و سه شنبه شاهد عرضه های سنگین در نمادهای مختلف بودیم. میزان این عرضه‌ها به حدی زیاد بود که در روز سه شنبه کمتر نمادی را می‌شد یافت که تاثیر مثبت بر شاخص بورس تهران گذاشته باشد.

منبع: اقتصاد آنلاین